Voor elke Grand Prix bekijken we met coureur Tom Coronel het circuit waarop dat weekend wordt geracet. Dit keer het Circuit of the Americas in Austin waar de GP Verenigde Staten 2023 plaatsvindt.

Ja, dat vind ik wel een hele vette baan hoor. Ik heb er niet gereden. Ik probeer als ik naar een race hier kijk in die swing te komen, zie de hobbeltjes, zie de coureurs inhaalacties doen dat ik denk: nou, wel een gave baan. Zo heftig omhoog bij bocht één ook, waar mensen zichzelf voorbij schieten. Deze staat wel op mijn shortlist.

Die S-bochten, een beetje afgekeken van Suzuka en Silverstone, ja, maar hier valt -ie naar beneden in plaats van dat hij naar boven gaat of vlak is. Mijn gevoel zegt dat -ie overzichtelijker is, daardoor. Al zagen we Antonio Giovinazzi er spinnen in de eerste training in 2022, toen dacht ik wel: oké, het is dus wel moeilijk.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Austin is een hele vette baan

Ik heb hier gave races en inhaalacties gezien, maar ook gave verdedigende acties met Max Verstappen en Lewis Hamilton. Een hele vette baan op de kalender. Ik vind het raar dat Miami zo gehyped werd, terwijl Austin er al opstond. Je ziet wel dat het hier elk jaar drukker is. De Amerikanen worden wakker, terwijl vroeger op Indy het in de latere jaren wel klaar was.

Die triple apex, leuk toch? Dat maakt het voor een coureur ook dat je een aanval kan inzetten. Er zijn hier goede mogelijkheden om een aanval in te zetten en dat maakt deze baan voor coureurs één van de leukste, want hier kan je tenminste wat als je achter iemand vastzit.

Bekijk hier het tijdschema GP Verenigde Staten in Austin


Vanaf donderdag ligt de speciale kampioensuitgave van FORMULE 1 Magazine in de winkel. Het magazine is echter nu al digitaal te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland! Lees alles over de bijzondere WK-trilogie van Max Verstappen, ook met unieke fotografie van onze huisfotograaf Peter van Egmond.

In dit nummer verder o.a:

  • Exclusief interview Oranje-bondscoach Ronald Koeman: ‘Max doet me aan Messi denken’
  • Red Bulls teambaas Christian Horner blijft zich verbazen: ‘Alle superlatieven voor Max zijn op’
  • Fotoserie: Verstappens snelle weg naar de derde wereldtitel
  • Het uitgekiende F1-traject van Jan Lammers en zoon René
  • Gallery: het allermooiste beeld van huisfotograaf Peter van Egmond
  • Columns Noël Ummels en Nelson Valkenburg
  • F1 Insider Graham Watson over FOM’s commerciële belang van een nieuwe superster
    En verder alles over Max Verstappens kampioensweekend in Qatar!