*

Top & Flop: Australië 2018

Redactie

Redactie

26 maart 2018 16:00

Top & Flop: Australië 2018
Sutton Images

Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het openingsweekend in Melbourne in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 1, finish: 2. Cijfer: 9
Aan Hamilton ligt het niet, dat is wel duidelijk in Melbourne. Hij weet ook zeker dat hij, als Mercedes’ strategiesoftware geen rekenfout had gemaakt en hij had geweten dat hij meer marge op Vettel had moeten hebben, ook met de safetycar voor de Duitser had kunnen blijven.

Dat de titelverdediger in vorm is, wordt in de kwalificatie wel duidelijk. Zijn pole-ronde is buitengewoon. Bijna zeven tienden los van de rest. Speciale ‘party time‘-motorinstelling of niet, zelfs Vettel geeft toe dat het speciaal was. Met diezelfde Vettel op versere banden voor zich, kan zelfs een messcherpe en snellere Hamilton er in de race na de safetycar niet voorbij. Het zegt alles over hoe moeilijk inhalen in Melbourne is met de huidige auto’s. Als Hamilton zich zo blijft kwalificeren en Mercedes de software op orde krijgt, moet de rest een stapje bij zetten.

Subtop:
Kevin Magnussen, Haas. Start: 5, finish: DNF. Cijfer: 8
Na een lastige vrijdag springt Magnussen in de kwalificatie als een duveltje uit een doosje naar de zesde plek, wat hem door een gridstraf van Ricciardo P5 oplevert.

Bij de start pakt hij Verstappen knap buitenom als de Nederlander klem wordt gezet door Vettel. De altijd strijdlustige Deen geeft daarna geen krimp onder druk van Verstappen – toch niet de minste om achter je te hebben. Sneller is hij zeker niet, maar Magnussen zet geen stap verkeerd. De klap komt dan ook hard aan als het na 22 ronden ineens voorbij is, na zijn pitstop. Met een los wiel parkeert hij zijn Haas langs de baan, terwijl hij op weg was na zijn misschien wel beste resultaat sinds hij in zijn debuutrace in 2014 als tweede finishte in Melbourne. Spijtig voor de coureur die vorig jaar van race-op-race nogal wisselvallig presteerde en daarom de resultaten nu hard nodig heeft.

Flop:
Valtteri Bottas, Mercedes. Start: 15, finish: 8. Cijfer: 5
In je eerste push-ronde in Q3 in de eerste kwalificatie van het jaar zo’n fout maken, dat kan niet als je met de grote jongens wil meedoen. De crash en gridstraf als gevolg verpesten ook Bottas’ race. Want waar hij zich op de meeste andere banen nog wel had kunnen terugknokken, is het in Melbourne vooral volgen en wachten op je moment.

Bottas boezemt ook niet dat ‘o nee, hij komt eraan’-gevoel in dat Hamilton, Vettel, Verstappen en Ricciardo uitstralen als zij een inhaalrace moeten rijden. Hij werkt zich met moeite langs Stroll en Ocon, maar heeft de pitstops nodig om Pérez en Sainz voorbij te gaan. Vandoorne pakt hij wel weer zelf, maar daarna is het ruim twintig ronden achter Hülkenberg hangen. “Een vrij frustrerende dag”, verzucht Bottas. Te veel weekends zoals dit kan hij niet hebben, als hij zijn Mercedes-toekomst wil veiligstellen.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer ligt donderdag in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.