Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het raceweekend in Duitsland in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Nico Hülkenberg, Renault. Start: 7, finish: 5. Waardering: 9
Hülkenberg moet de beide Haas-coureurs voor zich dulden in de kwalificatie, maar werkt zich in de race op naar de positie van best of the rest. Dat levert hem in dit geval een vijfde plek op, zijn beste resultaat sinds zijn overstap naar Renault in 2017. Het Franse fabrieksteam is op weg naar boven en hoewel die weg met stappen in plaats van sprongen wordt afgelegd, toont Hülkenberg zich nog altijd de ideale kopman in deze fase van de ontwikkeling. Volgens de Duitser verdient Renault de vijfde plek in Duitsland ook, omdat het “alle juiste beslissingen heeft genomen” tijdens de race. Zijn eigen vaardigheid als regenrijder valt daarbij ook niet te onderschatten en The Hulk laat eerder in de race zowel zijn spierballen zien als zijn ervaring gelden door gelijk te profiteren als Ericsson en Ocon voor hem vechten en wijd gaan. Na de dubbele inhaalactie kan er zelfs een beleefd bedankje vanaf over de boordradio!

Romain Grosjean, Haas. Start: 6, finish: 6. Waardering: 9
“De jongens hadden een goede race van me verdiend”, beseft Grosjean na wat slechte optredens dit jaar, en die geeft hij ze zeker. Met name door in de laatste tien ronden van elf naar zes te klimmen.

Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 14, finish: 1. Waardering: 9
Hamiltons snelle opmars lijkt te stokken als hij de top vijf komt, maar hij loopt na zijn stop weer snel in op de top drie, inclusief koploper Vettel. Als die crasht, is de race een prooi voor Hamilton.

Subtop:
Valtteri Bottas, Mercedes. Start: 2, finish: 2. Waardering: 8
Wat had Bottas gekund als Mercedes hem niet had teruggefloten toen hij Hamilton op verser rubber aanviel? De teamspeler gehoorzaamt, en laat zien zien waarom hij een nieuwe Mercedes-deal heeft.

Middelmaat:
Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 1, uitgevallen. Waardering: 6
Een weekend waarin we het beste en slechtste van Vettel zien. Een geweldige kwalificatie en dominante performance in de race, tot hij niet voor het eerst dit jaar een onnodige fout maakt.

Flop:
Charles Leclerc, Sauber. Start: 9, finish: 15. Waardering: 5
Zaterdag zien we de Leclerc die we kennen: met een indrukwekkend rondje haalt hij Q3. Zondag zien we wat hij ook nog is: een rookie die soms fouten maakt, maar er vast van leert.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Duitsland en Hongarije ligt donderdag 2 augustus in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.