Toro Rosso, het team van Max Verstappen, introduceert mogelijk al bij de tweede wintertest een ‘B-spec’ van haar nieuwe STR11 bolide.

Toro Rosso wil volgende week, tijdens de tweede en ook gelijk laatste wintertest, al een flink verbeterde versie van haar 2016-bolide introduceren. Het zou onder meer om aanzienlijke aerodynamische updates gaan, maar ook nieuwe mechanische componenten.

De STR11 wordt sowieso pas volgende week officieel gepresenteerd, als ook de nieuwe kleurstelling getoond wordt. Momenteel testen Max Verstappen en Carlos Sainz met een donkerblauwe testlivery, waarbij het dus ook nog eens om een tijdelijke technische specificatie gaat.

2015
De Toro Rosso STR10 debuteerde vorig jaar tijdens de eerste wintertestweek ook al in een soort interim-configuratie. Toen was dat om de rookies Verstappen en Sainz de kans te geven zoveel mogelijk testkilometers te maken, alvorens de auto vervolgens van een reeks nieuwe onderdelen te voorzien voor de volgende testdagen. “Zo’n grote update zal het nu niet zijn”, geeft Max Verstappen toe. “Dat was echt een heel grote stap, aan zoiets moet je nu niet denken, hoewel de auto er volgende week aanzienlijk anders uit zal zien. Niet alleen zal er meer kleur op de auto zitten, ook veel nieuwe onderdelen. De tijd was erg krap voor het bouwen van de auto dus was er simpel weg niet voldoende tijd om alles al voor deze week af te hebben.”

Formula One Testing

Max Verstappen stuurt de Toro Rosso STR11 de baan op.

Dit jaar is het belangrijkste aandachtspunt voor Toro Rosso de overstap van Renault-motoren naar 2015-krachtbronnen van Ferrari. Deze switch, die pas laat definitief was, heeft ervoor gezorgd dat het team haar ontwerp nog snel heeft moeten aanpassen en alle zeilen moest bijzetten om de STR11 op tijd af te hebben.

Toro Rosso is niet het enige team dat al tijdens de wintertests met flink wat updates komt. Door het naar voren brengen van de openingsrace – die niet langer voor 3 april, maar 20 maart staat ingeroosterd – hebben de teams hun ontwikkelingsprogramma’s moeten omgooien.