Toro Rosso heeft haar auto niet zo snel doorontwikkeld als gedacht en verliest terrein in de ontwikkelingswedloop, zo constateren Daniil Kvyat en Carlos Sainz.

“Begin dit jaar hadden we een auto waarmee we makkelijk Q3 haalden, maar dat is inmiddels behoorlijk moeilijk geworden”, vat Kvyat de situatie treffend samen in gesprek met Autosport.

“Om eerlijk te zijn, hebben we onze auto minder snel ontwikkeld dan gedacht. We komen op dat vlak wat te kort”, erkent de Rus, volgens wie het vooral belangrijk is dat Toro Rosso’s STR12-bolide nog verbeterd wordt met oog op de zaterdagen: “Want de kwalificatie is dit jaar heel belangrijk.”

Teamgenoot Sainz denkt dat teams als Renault en en McLaren vanaf heden voor Toro Rosso zullen zitten in de kwalificatie, maar acht teams als Force India en Haas wel binnen bereik.

Teambaas Franz Tost met Kvyat en Sainz, die Toro Rosso terrein zien verliezen in de ontwikkelingswedloop.

“Het is echter ook niet helemaal eerlijk Toro Rosso met een fabrieksteam als Renault te vergelijken”, refereert hij aan het verschil in budget tussen Renault – en ook McLaren – en Toro Rosso.

Volgens Sainz brengen deze teams veel updates die extra downforce opleveren, waardoor de bolides van die renstallen sterker in de bochten zijn dan de Toro Rosso. De STR12 hoeft het volgens Sainz in de bochten echter niet af te leggen tegen de bolides van Force India en Haas.

“Force India en Haas kunnen we dus wel bijhouden, ook al is Force India qua WK-punten al wel ver buiten bereik.” Renault is verder ‘los’, denkt Sainz, terwijl hij op bochtige circuits waar motorvermogen niet belangrijk is ook veel verwacht van McLaren: “Zij zetten op die banen een flinke stap.”

Sainz heeft zijn hoop dan ook gevestigd op een update die nog bij Toro Rosso in de pijplijn zit. Teamgenoot Kvyat put er ondertussen hoop uit dat er – na Monza – een aantal circuits aankomen die “gunstiger zijn” omdat ze de STR12 beter zouden moeten liggen.