Het is dit seizoen een traditie geworden dat Toro Rosso in de races doorgaans stukken beter uit de verf komt dan in de kwalificatie. Dat is in Japan niet anders.

De vijftiende plek voor Sebastien Buemi en de zestiende voor Jaime Alguersuari zijn niet erg spectaculair, maar zoals gebruikelijk sparen de coureurs hun kruit voor de race van morgen. Al geeft Buemi toe dat er wellicht wat meer ingezeten had.

“In bocht negen reed ik iets te hard over een kerbstone, waardoor ik even naast de baan terecht kwam en mijn ronde verpest werd. Het kostte me zeker een halve seconde, wat verklaart dat beide Williamsen voor mij staan, terwijl ik die had kunnen verslaan. Maar we hebben in elk geval genoeg banden over voor de race, want ik ga er vanuit dat die morgen een hoofdrol zullen spelen.”

Ook teamgenoot Alguersuari heeft zijn strategie afgestemd op de race. “Daarom ben ik ook redelijk tevreden, want ik heb nu een auto heb die in de race veel beter voor de dag zal komen dan vandaag in de kwalificatie”, zegt Alguersuari. “Niet alleen vanwege het feit dat we nog nieuwe banden over hebben; de hele afstelling is gericht op morgen. De auto is zo afgesteld dat de banden erg constant presteren, wat betekent dat er geen supertijden in zitten, maar dat we in de race een hoog tempo kunnen rijden.”