Toro Rosso’s technisch directeur James Key heeft de eerste seizoenshelft van zijn team als ‘frustrerend’ ervaren. Volgens de Engelsman heeft de formatie uit Faenza te vaak punten laten liggen.

In interview met Autosport vertelt Key dat hij met gemengde gevoelens terugblikt op de eerste helft van 2015. “We hebben punten gescoord, maar niet zoveel als mogelijk was geweest. Daar zijn veel verschillende redenen voor, die we zelf niet altijd in de hand hadden.”

“Dat is zeer frustrerend”, verzucht Key. “Het verhaal van het eerste halfjaar is dat van veel potentieel en goede kansen, waarbij het uiteindelijk op beslissende momenten toch te vaak mis is gegaan.”

Volgens Key heeft Toro Rosso te veel weekends gehad waarin het in de soep liep en het team zich achteraf hardop afvroeg hoe het ineens fout ging. Key, die zich eerder lovend uitliet over de feedback van coureurs Max Verstappen en Carlos Sainz, wijst naar de Grand Prix van Monaco als enige race waarin de rijders het enigszins lieten liggen. “Maar wij hebben daar ook fouten gemaakt en hadden ze daar beter kunnen steunen”, erkent hij.

De Grand Prix van Bahrein was verder de enige waarin de Toro Rosso STR10 het hele weekend gewoon niet competitief genoeg was, terwijl het team volgens haar technisch directeur verder ‘ietwat te wisselvallig is geweest tijdens de kwalificaties en races’ gedurende de overige weekends.

Ondanks Key’s frustratie, heeft Toro Rosso in de eerste seizoenshelft al meer punten gescoord dan in heel 2014. Met een score van 31 staat het bovendien zevende in de tussenstand en is de beoogde vijfde plek nog prima haalbaar.

Ook Key ziet in dat Toro Rosso dit doel nog kan bereiken. “Als we de problemen uit de eerste seizoenshelft achter ons weten te laten, kan het nog. We gaan er hoe dan ook alles aan doen, alles voor geven. Als het dan niet lukt, zal het een geval zijn waarin we alles in huis hadden om vijfde te worden, maar de samenloop van omstandigheden tijdens raceweekends ons van ons doel af heeft gehouden.”