Het zag er zo mooi uit: na een start vanaf P5, reed Max Verstappen tot de race halverwege was op P4. Uiteindelijk werd hij slechts tiende. “Na de tweede stop ging alles mis.”

Dat is het duidelijke commentaar van Verstappen op zijn eigen website. “De start ging goed en de eerste stint ook. Daar hadden we niets over te klagen, maar na de tweede stop ging alles mis.”

Het begon er al mee dat Toro Rosso teamgenoot Carlos Sainz als eerste zijn tweede stop liet maken, ondanks dat Verstappen voor hem op de baan lag en dit doorgaans betekent dat je dan eerder mag stoppen.

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - Max Verstappen (NLD) Scuderia Toro Rosso STR11.

Max Verstappen reed in het begin nog voor Lewis Hamilton.

Terugblikkend zegt Verstappen daar niks over, maar tijdens de race toonde hij over de boordradio zijn ongenoegen: “Ik wilde eerder stoppen, ik zei toch al dat ik problemen met de banden had!”, riep hij naar zijn team.

Toro Rosso maakte verder een potje van de stop. “De banden stonden niet klaar”, vertelt Verstappen op zijn site. “Van daaruit werd het heel lastig”, verzucht hij.

De achttienjarige Nederlander lag daarna namelijk achter Sainz, die weer achter Renault-coureur Jolyon Palmer reed en er maar niet langs kwam.

Verstappen vroeg het team of hij mocht aanvallen. Dat mocht en uiteindelijk gingen ze allebei langs Palmer, maar lag Verstappen nog altijd achter Sainz.

“Ik was de hele race al sneller, maar daarop werd geen actie ondernomen, dus ik weet genoeg”, zegt hij, ogenschijnlijk ongelukkig dat het team Sainz niet sommeerde aan de kant te gaan.

Aan het puntje dat hij aan de race overhield, hecht Verstappen geen waarde. “Daar geef ik geen zak om”, zegt de coureur tegen de verzamelde pers, direct na de race die hij ‘erg frustrerend en teleurstellend’ noemt.

Sainz
Carlos Sainz finishte een plekje voor Verstappen en neemt zo twee punten mee naar huis uit Melbourne. Van de gespannen radiogesprekken tussen Verstappen en het team, heeft hij dus niets meegekregen: “Ik hoorde daar pas na afloop over. Ik heb gewoon mijn eigen race gereden. Van mijn kant waren er geen problemen.”

Net als Verstappen geeft ook Sainz echter aan niet (helemaal) gelukkig te zijn met het resultaat. “Negende worden, nadat je als zesde hebt rondgereden, roept vragen op. De auto heeft duidelijk de pace, ondanks dat we misschien de absolute topsnelheid missen om in te halen. We moeten goed kijken wat er volgende keer beter kan”, besluit Sainz.