Toro Rosso heeft de officiële livery van de STR11, haar 2016-auto, gepresenteerd. Dit nadat het de auto zelf tijdens de eerste testweek in neutraal blauw liet rondrijden.

STR11

Foto: Toro Rosso.

De STR11 zelf werd vorige week maandag zonder enige poeha de baan op gestuurd. Max Verstappen en Carlos Sainz hebben er elk al twee testdagen met de auto op zitten, maar de livery moest nog gepresenteerd worden, omdat Toro Rosso door de korte voorbereidingstijd – door een late switch van motorleverancier en het het naar voren halen van de seizoensstart – nog geen tijd had gehad om alle logo’s erop te spuiten.

Qua livery ziet Toro Rosso’s 2016-bolide er iets anders uit. Het donkerblauw is behouden, net als de grote rode stier en Red Bull-naam op de zijkant. Andere sponsoren als Cepsa en Nova Chemicals zijn echter verdwenen. De plek van Cepsa, dat prominent vertegenwoordigd was op de achtervleugel, is nu ingenomen door Red Bull Cola.

at Formula One Testing, Day One, Barcelona, Spain, Tuesday 1 March 2016.

Toro Rosso’s overalls zijn dit jaar ook iets anders. Foto: Sutton Images.

‘Erg happy’
Max Verstappen heeft tijdens de eerste testweek al 231 ronden met de STR11 gereden en heeft een goede indruk gekregen van de auto. “Tot op heden gaat alles goed. We hebben flink wat ronden gereden tijdens de eerste test en met de voor ons nieuwe Ferrari-motor en alles werkt prima. Ik ben dus erg happy.”

Teamgenoot Carlos Sainz laat daarbij optekenen dat de 2015-motor van Ferrari die Toro Rosso dit jaar gebruikt, ‘duidelijk een stap vooruit is’ wat motorvermogen betreft.

Tost
Teambaas Franz Tost verwacht dat 2016 ‘een succesvol seizoen’ wordt voor Toro Rosso. “Want we zijn veel beter voorbereid dan de afgelopen jaren, hebben een auto die denk ik beter is dan zijn toch al sterke voorganger, en werken daarnaast weer samen met Ferrari, wat eerder erg goed ging.”

“Max en Carlos zijn daarnaast twee zeer getalenteerde coureurs. Ze hebben allebei een goed debuutjaar gehad en ik verwacht dat ze door de ervaringen die ze daarin hebben opgedaan een volgende stap zullen zetten.”

Carlos Sainz jr (ESP) Scuderia Toro Rosso and Max Verstappen (NED) Scuderia Toro Rosso lift the covers off the Scuderia Toro Rosso STR11 at Formula One Testing, Day One, Barcelona, Spain, Tuesday 1 March 2016.

Sainz en Verstappen tonen de nieuwe livery. Foto: Sutton.

Key
Technisch directeur James Key vertelt op zijn beurt dat Toro Rosso er met de STR11 op heeft ingezet de performance in langzamere bochten te verbeteren. “Want hoewel onze 2015-auto erg sterk was in snellere bochten, was dat in onze ogen een verbeterpunt.” Volgens Key is de STR11 ‘op bepaalde, sterke punten’ een evolutie van zijn voorganger, terwijl het team het op andere vlakken over een andere boeg heeft gegooid en met nieuwe ideeën is gekomen wat betreft het oplossen van bekende problemen van de 2015-auto.

Foto’s album: Red Bull Media/Getty Images.