Toro Rosso-coureurs Jaime Alguersuari en Sébastien Buemi verlaten Japan met lege handen. Alguersuari reed anoniem rond en eindigde als vijftiende, terwijl Buemi uitviel omdat hij een wiel verloor.

Eerst Buemi dan ook maar, want hij kreeg door zijn losgelopen rechter voorwiel meer televisie-aandacht dan zijn teammakker. “Het wiel was niet goed vastgemaakt tijdens mijn pitstop, maar ik weet niet hoe dat te verklaren valt”, zet hij vraagtekens bij het voorval.

“Ik voelde het wiel gelijk in de eerste bocht al trillen en in bocht vier liet het vervolgens los. Het betekende einde race voor mij, want het was niet mogelijk om terug te gaan naar de pits”, vertelt de Zwitser verder. “Het was hoe dan ook erg jammer, want ik denk dat ik – omdat ik een goede start had gemaakt – wel een paar punten had kunnen scoren.”

Alguersuari erkent daarentegen ruiterlijk dat punten er voor hem niet in zaten op Suzuka. “Hoewel mijn strategie identiek was aan die van Sergio Pérez (die als achtste eindigde, red.) was hij om één of andere reden een seconde per ronde sneller dan ik”, spreekt de coureur, die één plek voor Pérez van start was gegaan.

“De andere jongens die voor me rondreden, kon ik ook niet inhalen, want ik verloor downforce als ik achter ze reed en kwam topsnelheid tekort op het rechte stuk”, legt Alguersuari uit.

“Ik heb natuurlijk wel mijn uiterste best gedaan, maar het zat er vandaag gewoon niet in. Ik hoop in Zuid-Korea echter terug te slaan en de strijd om de punten weer aan te gaan met de jongens van Sauber.”