Toro Rosso-teambaas Franz Tost vindt dat de Formule 1 minstens drie of vier team nodig heeft die in de positie zijn om voor het kampioenschap te strijden. Dit zou volgens de Oostenrijker beter zijn voor de sport.

Sinds de komst van de hybride motoren, drie jaar geleden, heeft Mercedes duidelijk de overhand in het kampioenschap. In de laatste vier jaar wisten alleen Red Bull en Ferrari enkele keren de zege te pakken. En volgens Franz Tost is het gebrek aan rivaliteit tussen meerdere teams het probleem in de Formule 1.

“We moeten met een betere show komen. Er moeten minimaal drie teams zijn die de mogelijkheid hebben om te vechten voor het kampioenschap”, zegt hij tegen Motorsport. “Op dit moment hebben we al meer kijkers dan normaal, omdat er eigenlijk weer wordt gestreden voor de titel door Hamilton en Vettel. Stel je voor wat er gebeurt als Alonso, Ricciardo en Verstappen zich daar ook nog eens bij aansluiten!”

Tost gelooft dat de doelstelling van Liberty Media is om de teams dichter bij elkaar te brengen. “Ze proberen een basis te vinden waarin de kloof tussen de topteams verkleind kan worden.” De Oostenrijker staat achter het idee van de Formule 1-eigenaren en bemoedigt de plannen om een limiet op de ontwikkelingskosten te leggen.

“Ik denk dat er veel manieren zijn om geld te besparen. Op dit moment willen de topteams geen kostenreductie”, geeft Tost toe. “Maar dit is juist de sleutel. Ik hoop dat Liberty Media de juiste oplossing vindt en alle partijen dichter bij elkaar kan brengen.” Een aanpassing in de regelgeving lijkt Tost ook wel wat. “Beperk bijvoorbeeld het aantal upgrades per jaar. Zeg dat de teams maar twee keer per jaar een upgrade mogen brengen, dan beperk je de ontwikkelingen en dus ook de kosten.”