Mercedes teambaas Toto Wolff heeft in 2018 de beste Lewis Hamilton gezien van de afgelopen zes jaar. Mercedes was de afgelopen vier jaar het dominante team, maar dit jaar was van overmacht geen sprake. Dat Hamilton toch kampioen is geworden is daarom volgens Wolff des te bijzonderder.

“Hij heeft beter gereden en hij was beter buiten de auto. Hij is zeer compleet”, aldus de trotse teambaas. “Zijn grootste kracht is kalm blijven en zijn zenuwen onder controle houden. Op sommige momenten was de auto goed genoeg om te winnen en op sommige momenten niet. Maar Lewis was altijd stabiel.” Wolff doelt daarbij op het feit dat Ferrari in de eerste helft van het seizoen de snellere wagen had. Desondanks wist Hamilton goed te scoren. Daarmee legde hij de basis voor een succesvolle reeks na de zomer, toen Mercedes juist de snelste wagen had. Daar profiteerde Hamilton optimaal van.

Vier eigenschappen
“Het is de mogelijkheid om talent te combineren met hard werken, intellect en emotionele intelligentie. Alle grote kampioenen hebben alle vier die eigenschappen. Als er eentje mist kan je nog een succesvolle coureur zijn, maar je behaalt nooit dit soort prestaties”, prijst Wolff zijn coureur.

Nu de teller op vijf titels staat, lijken de zeven titels van Michael Schumacher ineens niet meer zo ver weg. “Zolang hij in een goede wagen zit en ervan geniet gaat er nog veel meer komen.” Wolff blijft echter voorzichtig. “De reden dat hij vijf titels heeft behaald is dat hij zich volledig concentreert op wat hij moet doen en niet te ver naar voren kijkt. Voordat je een zevende titel wint, moet je eerst een zesde titel winnen. Daarvoor heeft hij nog geen enkel punt gepakt.”