Nadat Mercedes het constructeurskampioenshap tijdens de Grand Prix van Japan voor de zesde maal op rij veilig stelde, haalde Lewis Hamilton de zesde rijderstitel voor Mercedes op rij binnen. Teambaas Toto Wolff is uiteraard vervuld van trots.

Lees ook: Hamilton stelt zesde wereldtitel veilig in Amerikaanse Grand Prix

Foto: Motorsport images.

Hoewel het team dus al eerder de titel binnenhaalde, benadrukt Wolff in gesprek met Sky Sport ook het teambelang in de titel van Hamilton. “Ik ben ontzettend trots op iedereen die hieraan heeft bijgedragen in de fabriek, want er wordt verschrikkelijk veel werk verzet achter de schermen.” Niet alleen zag Wolff Hamilton de titel veiligstellen, tevens won teamgenoot Valtteri Bottas de race. “Het kon eigenlijk niet beter gaan vandaag.”

Het werd in de slotfase van de race nog even spannend, want Hamilton reed lang aan de leiding, totdat uitgerekend Bottas begon aan te dringen. De Fin passeerde Hamilton en greep zo de overwinning. Een scenario dat volgens Wolff van tevoren was besproken. “We hebben onze les geleerd in Singapore, waar we zagen dat strategieën op verschillende manieren kunnen uitpakken. Dat was vandaag ook zo (met Bottas op een twee-stopper en Hamilton op een één-stopper, red.), waardoor we besloten om ze te laten racen”, licht hij toe.

(Tekst gaat door onder de foto)

Foto: Motorsport images.

Met zijn zes kampioenschappen is Hamilton nu nog maar één titel verwijderd van de zeven van recordhouder Michael Schumacher. Het roept logischerwijs de vraag op wat het betekent voor de toekomst van de Brit, nu hij zo dicht bij dat records in de buurt is. “Hij is gemotiveerd en je kan zien dat hij altijd wil winnen. Zo lang dat het geval is kan hij doorgaan en zullen wij hem van een goede wagen voorzien en dan is er geen limiet”, waarschuwt Wolff de andere teams.

Lees ook: Hamilton vereerd met plekje tussen Fangio en Schumacher: ‘En ik ga door’

De prestatie zorgt uiteraard voor een feeststemming bij Mercedes. “Ik hoop dat iedereen nu geniet in de fabriek in Engeland. Wij vliegen naar Engeland met z’n allen, dus we zullen onderweg de minibar leeghalen!”, lacht de teambaas.