Mensen, kan het nu eens uit zijn met dat hypocriete gedoe over teamorders? We boeken een dominante 1-2-zege, het kampioenschap is weer een flinke stap dichterbij gekomen, dat lijkt mij toch reden voor een feestje. Maar nee hoor, we gaan daar in Sotsji een partijtje zielig lopen doen.

Oooh wat erg allemaal! Valtteri deed het zó goed, hij verdiende het echt. Kletskoek! En al dat gedraai van het team achteraf, ook allemaal je reinste kletskoek. Dit is de Formule 1, geen domino op een kinderpartijtje. Het gaat om de wereldtitel. Die zeven extra punten moet je pakken. Stel je voor dat Hamilton in Amerika een been breekt, dan kan de marge niet groot genoeg zijn.

Teambaas Toto Wolff staat de pers te woord na de race.

En dan gaat Toto Wolff achteraf nog vertellen dat ze dit niet zagen aankomen. Mercedes, zo zei hij, had alle scenario’s van te voren doorgenomen, maar deze niet. Laat me niet lachen. Want dit was toch het meest voor de hand liggende scenario: Bottas op kop, Hamilton erachter, wat doen we dan? Zijn we echt zo naïef?

En dan al die smoesjes over de boordradio. Valtteri laat Lewis even langs, hij krijgt blaren op zijn banden, we willen geen risico nemen. En dan tegen het eind van de race: sorry Valtteri, we laten het maar zo. Ja, kom op zeg, dat wisten we toch allang? Of niet? Ik kan het nauwelijks geloven, maar als dit echt niet van te voren doorgesproken is, dan is dat gewoon slecht management. Net als bij Ferrari op Monza. Als de Scuderia van tevoren keiharde afspraken had gemaakt, dan had Vettel in de eerste ronde zijn teamgenoot niet aan hoeven vallen, was er niks gebeurd.

Valtteri Bottas na de race.

Onbegrijpelijk. We geven miljoenen uit voor de ontwikkeling van titaniumveertjes of een extra diagonaal gaatje in bodem van de wagen, en dan kunnen we, als het écht om de punten gaat, de boel niet fatsoenlijk managen. Tja, dan ontspoort zo’n klinkende overwinning tot een verdrietig soort tweederangs theater. Geen wonder dat het publiek zich bedrogen voelt.

Teamorders zijn zo oud als de racerij. Formule 1-fans begrijpen dat heus wel. Dat gedraai en die hele poppenkast, het is volkomen onnodig. Iedereen bij Mercedes had gewoon moeten juichen: het team wint, wij hebben de hele boel verslagen, wij zijn de beste! En natuurlijk moest Valtteri uitgebreid worden geprezen: hij had het ook verdiend om te winnen en blablabla. Ook Valtteri had, vooraf gebriefd door de mediamensen, gewoon blij moeten zijn, want hij is een geweldige teamspeler. Toto had hem veelzeggend moeten omarmen en in alle microfoons nog eens benadrukken: zijn tijd komt nog wel, hij gaat ook races winnen. Champagne!