Lotus-reserve Davide Valsecchi weet waarschijnlijk nog niet of hij komend weekend mag invallen voor Kimi Räikkönen. De Italiaan had afgelopen zondag in ieder geval nog niets van Lotus vernomen.

Valsecchi is als testrijder favoriet om de geblesseerde Räikkönen tijdens de laatste twee Grands Prix van 2013 te vervangen. Desondanks kwam het afhaken van Räikkönen als een verrassing voor Valsecchi.

Toen het Italiaanse Autosprint de Lotus-testrijder afgelopen zondag belde voor een reactie, hoorde Valsecchi namelijk voor het eerst dat Räikkönen had afgezegd. “Ik weet hier niets van”, reageerde Valsecchi. “Ik heb niets gehoord vanuit het team, ook niet van de mensen met wie ik regelmatig spreek.”

Mocht hij moeten instappen, dan zegt Valsecchi daar echter klaar voor te zijn. De Italiaan stapt sowieso komende dinsdag op het vliegtuig richting Austin, maar dat was volgens Autosprint toch al de bedoeling.

Nadenken
Dat Lotus Valsecchi niet automatisch als invaller benoemt, is geen grote verrassing. Er staat immers veel op het spel in de strijd om het constructeurskampioenschap, terwijl Lotus vorig jaar – toen Romain Grosjean voor een race was geschorst – ook lang moest nadenken alvorens 2012-reserve Jérôme D’Ambrosio in diens auto te zetten, en hij had in tegenstelling tot Valsecchi al wél Formule 1-ervaring.

Veel alternatieven voor Valsecchi lijkt Lotus echter niet te hebben. Hoewel het team altijd kan proberen een transfervrije coureur of een reserve van een ander team te strikken – zoals Heikki Kovalainen, Kamui Kobayashi of Jaime Alguersuari – is het de vraag of zij geen contractuele verplichtingen hebben bij andere teams of partijen uit andere raceklassen die dat onmogelijk maken.

De kans dat Nico Hülkenberg, de Sauber-coureur die voor 2014 met Lotus in verband wordt gebracht, voortijdig overstapt, is verder klein. Zijn manager Werner Heinz heeft aan Bild verteld dat Lotus ‘geen contact heeft gezocht’ en het sowieso ‘niet waarschijnlijk’ is.