Giedo van der Garde werkte een afwijkend programma af in VT2, na VT1 te hebben uitgezeten. De Nederlander kreeg zijn Caterham in de ene sessie waarin hij de baan op mocht echter niet geheel naar wens afgesteld.

Van der Garde moest zijn auto gedurende de eerste vrije training op het Circuit of the Americas afstaan aan Caterhams Amerikaanse testrijder Alexander Rossi, voor wie het uiteraard heel bijzonder was om voor eigen publiek in actie te komen.

Hoewel Rossi’s optreden korter dan gepland was vanwege het vreemde verloop van VT1, wist hij toch nog aardig wat werk te doen én een goede tijd neer te zetten: “Hoewel ik de hele sessie lang last had van onderstuur, blijkt uit mijn snelste tijd wel dat dit me niet heeft afgeremd”, vertelt de tevreden testrijder, die op P19 zeven tienden sneller was dan vaste kracht Charles Pic op P21.

Diezelfde Pic klaagt eveneens over onderstuur in VT1 – ‘het was zo erg dat ik totaal niet kon pushen’ – maar wist dat in de tweede sessie aardig te verhelpen. “Ik kon daardoor in VT2 wel voluit gaan en wist verder veel informatie te verzamelen en verdere vooruitgang met de afstelling te boeken door wat zaken te veranderen”, aldus de coureur die in VT2 de snelste Caterham-rijder was op de negentiende stek.

Van der Garde
Van der Garde moest op plek twintig namelijk zo’n anderhalve tiende prijsgeven op Pic. De sessie verliep niet geheel naar wens voor Van der Garde, die moeite had met de balans van zijn auto. “Ik had last van onderstuur”, vertelt ook hij. “Het was niet heel dramatisch, maar ik was er alsnog niet gelukkig mee.”

Een aanpassing aan de voorvleugel bracht niet het gewenste resultaat. “De auto voelde daarna in mijn tweede run wat vreemd aan, op een manier die ik dit jaar nog niet eerder heb meegemaakt. Ik kon gewoon geen snelheid de bochten in meenemen.”

Van der Garde reed in zijn tweede run overigens wel zijn snelste tijd van de dag, maar ‘het kan zeker nog beter’, volgens de coureur die ondanks verdere veranderingen tijdens zijn derde en laatste run vervolgens nog steeds last had van onderstuur: “Daar gaan we vanavond dus nog uitgebreid naar kijken, en dan weet ik zeker dat we een oplossing vinden voor morgen.”