Nadat hij vorig jaar als testrijder al even aan Suzuka mocht ruiken, verheugt Giedo van der Garde er zich nu op komend weekend echt aan de slag te gaan op de befaamde Japanse omloop.

“Ik heb in 2012 kennisgemaakt met het circuit toen ik er 22 ronden in VT1 mocht rijden, maar dit wordt mijn eerste complete raceweekend in Japan en ik verheug me er enorm op weer terug te gaan naar Suzuka”, blikt de Caterham-coureur enthousiast vooruit.

“In 2012 had ik het erg naar mijn zin”, vervolgt Van der Garde. “Suzuka is een echt drivers’ circuit, een van de meest uitdagende banen die we aandoen. Er zijn meer medium en snelle bochten dan op elk ander circuit, dus je moet dapper zijn als je de baan echt wil aanvallen”, zegt hij over het door zijn landgenoot Hans Hugenholtz ontworpen circuit.

Van der Garde heeft zijn kennis van Suzuka in Caterhams simulator opgefrist, waardoor hij naar eigen zeggen ‘een goed idee heeft van hoe de huidige auto zich op Suzuka tot die van vorig seizoen verhoudt’. “En dat betekent dat ik op vrijdag gelijk voluit aan het werk kan gaan, wat erg nuttig is voor het vinden van een goede set-up voor de rest van het weekend.”

Zin om aan de slag te gaan heeft de Nederlander sowieso. “Na een lastige race in Zuid-Korea, is het fijn dat we gelijk een week later weer een raceweekend hebben. Ik blijf me, zoals ik het hele seizoen al zeg, nog steeds telkens verbeteren, en er is geen beter circuit dan Suzuka om jezelf eens flink te pushen. Laten we dus maar zien wat het weekend ons brengt.”

Charles Pic
Van der Garde’s teamgenoot, de Fransman Charles Pic, heeft vorig jaar al op Suzuka geracet. “Dat was één van de hoogtepunten van mijn debuutseizoen”, vertelt Pic, die onder de indruk raakte van zowel de baan als de fans en Suzuka sindsdien tot zijn favorieten rekent.

Voor de editie van 2013 weet Pic dus wat hem te wachten staat en wat hij moet doen om snel te zijn: “In de razendsnelle eerste sector moet je smooth en precies zijn, dat is de sleutel tot een goede ronde.”