Giedo van der Garde heeft niet het onderste uit de kan kunnen halen in de kwalificatie. De Nederlander sloot de sessie als voorlaatste af, maar start morgen door straffen van anderen als negentiende.

Van der Garde ging drie keer de baan op tijdens Q1 van de kwalificatie, maar geen van de drie keer verliep het volgens plan voor de Caterham-coureur. “Ik kon tijdens de eerste run gewoon niet echt op snelheid komen, wat ook kwam omdat er veel verkeer op de baan was”, vertelt hij.

Caterham had Van der Garde op pad gestuurd met als plan drie getimede rondjes te doen, maar nadat na zijn eerste run bleek dat het eerste rondje het snelste was, werd besloten Van der Garde tijdens zijn tweede run slechts één vliegend rondje te laten doen.

“Net toen ik aan die run begon, ging de rode vlag echter uit”, geeft Van der Garde aan. “Ik moest daardoor terug naar de pits, en we waren er gelijk al bang voor dat dit het voor de rest van de kwalificatie moeilijk zou maken het meeste uit de banden te halen. Toen het licht weer op groen sprong, ging ik direct naar buiten, maar de banden waren inderdaad al versleten, dus ik had er niks meer aan.”

Hoewel hij op een teleurstellende 21e plaats eindigde, put Van der Garde hoop uit het feit dat hij door straffen van anderen nog twee plaatsen opschuift op de grid. “Dat is fijn, zeker aangezien ik de laatste tijd goede starts maak. Als dat morgen weer lukt, kunnen we in de race toch gewoon het resultaat behalen dat we voor ogen hebben”, denkt hij.

Pic
Één van de plaatsjes die Van der Garde wint, heeft hij te danken aan teamgenoot Charles Pic, die zich weliswaar voor Van der Garde kwalificeerde, maar naar de voorlaatste plek wordt teruggezet om een eerder opgelegde straf in te lossen.

In zijn terugblik staat Pic daar verder niet bij stil, maar wel bij hoe de rode vlag ook hem dwars zat. “Mijn eerste run was OK, maar door de rode vlag kon ik daarna nog maar één snel rondje doen. Ik werd daarin echter gehinderd door een andere deelnemer, waardoor ik mijn tijd niet meer kon verbeteren.”