Giedo van der Garde hoopt dat het komend weekend in Brazilië wisselvallig weer wordt, zodat hij meer kans maakt om zijn team Caterham aan de tiende plek bij de constructeurs te helpen.

Nu het einde van zijn debuutseizoen nadert, blik Van der Garde eerst kortstondig terug op de afgelopen achttien races. “Het is moeilijk te geloven dat we met Brazilië alweer aan de laatste Grand Prix toe zijn, maar ik moet zeggen dat het een geweldig jaar is geweest.”

“Ik heb enorm veel geleerd, veel meer dan ik had gedacht, en ik heb van elke minuut – ongeacht of het goed of slecht ging – genoten. Het heeft even geduurd voordat ik op snelheid was, maar Caterham heeft me de tijd en gelegenheid gegeven te blijven leren en sinds de zomerstop is alles op zijn plek gevallen en gaat het een stuk beter.”

Brazilië
“Het zou nu uiteraard fijn zijn het seizoen sterk af te sluiten”, vervolgt de Nederlander, zijn blik vooruit richtend op het slotweekend. “Ik ben zowel fysiek als mentaal in ieder geval helemaal klaar voor de mogelijke kansen die de laatste race ons bieden”, benadrukt hij.

“Ik voel me goed en hoop dat we wisselend weer krijgen, zoals eerder dit jaar in Monaco en Spa, waarin we Q2 wisten te halen. In Brazilië zijn dat soort omstandigheden – ook voor de dag van de race – zeker niet uitgesloten, dus wie weet hebben we nu eindelijk dat kleine beetje geluk waar we al zo lang op hopen en krijgen we de kans de tiende plek alsnog te pakken.”

Om in Brazilië de tiende plaats af te pakken van rivaal Marussia, het team dat deze positie al het hele jaar vastheeft, moet Van der Garde of zijn teamgenoot Charles Pic minimaal als dertiende eindigen. “Dat is waar we naar streven”, herhaalt Van der Garde. “Maar mocht het niet lukken, dan is het aan de andere kant gewoon niet anders”, zo vervolgt hij. “Ik weet namelijk dat iedereen binnen dit team het hele jaar keihard heeft gewerkt, dus aan de inzet heeft het dan niet gelegen.”

“Hard rijden en tot het uiterste gaan is sowieso het enige wat we er aan kunnen doen”, weet de Caterham-coureur. “We gaan deze race wat dat betreft met dezelfde instelling als alle voorgaande Grands Prix, waarna we zondagavond wel zien waar we staan.”

Pic
Teamgenoot Pic onderschrijft de visie van Van der Garde. “We weten dat we de snelheid hebben, maar we hebben het niet meer volledig in eigen hand. We moeten er voor zorgen dat we de kansen grijpen die zich voordoen, als ze zich voordoen. Meer dan dat kunnen we niet doen. Het wordt een spannend weekend voor ons, dat staat wel vast, en ik ben erg benieuwd of het ons gaat lukken.”