Giedo van der Garde verheugt zich op zijn deelname aan de eerste vrije training van zijn ’thuisweekend’ op het circuit van Spa-Francorchamps, waar hij voor VT1 de auto van Esteban Gutiérrez overneemt.

Gutiérrez zit VT1 dus uit zodat Van der Garde voor de ogen van zijn thuispubliek in diens C33 aan de slag kan op wat hijzelf ‘één van de leukste circuits ter wereld’ noemt. “Ik vind het een leuke baan, want het is een snelle omloop met veel snelle bochten, terwijl ik het – aangezien het zo dichtbij Nederland is – natuurlijk ook als mijn thuiscircuit beschouw.”

Vorig jaar deed Van der Garde als racecoureur van Caterham het hele weekend mee en maakte hij in de kwalificatie indruk door in de lastige en regenachtige omstandigheden van Q1 een derde tijd te klokken. “Dat was erg leuk!”, herinnert hij zich. “Dat soort zaken, het verraderlijke weer en het feit dat je mede daardoor nooit weet wat er kan gebeuren, maken Spa ook zo speciaal.”

Anders dan vorig jaar komt Van der Garde dit keer zoals gezegd alleen in VT1 in actie. Wat ook anders is, denkt hij, is hoe de nieuwe bolides het op het Ardennencircuit gaan doen: “We halen een hogere topsnelheid, maar hebben minder downforce in de bochten, al denk ik dat Eau Rouge en Blanchimont wel nog steeds vol gas te nemen zijn.”

Sutil & Gutiérrez
Teamgenoot Adrian Sutil denkt daar anders over, want hij veronderstelt dat Eau Rouge – ‘één van mijn lievelingsbochten’ – mogelijk niet meer vol gas is vanwege het lagere downforce-niveau. “Maar het komt ook omdat je grofweg uit twee verschillende set-ups kan kiezen, waarbij je snelheid op de rechte stukken afweegt tegen downforce, en ik denk dat ik voor de topsnelheid ga”, legt de Duitser uit.

Sutil kijkt verder net als Van der Garde met veel plezier uit naar het weekend. “Want Spa is mijn favoriete circuit, de sfeer is er altijd fantastisch en het wordt interessant om te zien hoe het er is om met de nieuwe auto’s te racen.”

Gutiérrez laat tot slot weten dat het ondanks hoe leuk hij en zijn collega’s Spa vinden, toch wel eens een lastig weekend voor Sauber kan worden: “Want juist de lange rechte stukken vormen een uitdaging voor ons”, weet de Mexicaan.