Giedo van der Garde stelt dat Caterham vooruitgang heeft geboekt met de upgrades die het naar Spanje heeft gebracht, al zijn er wel nog steeds wat verbeterpuntjes.

“Door de regen die in VT1 viel konden we in de ochtend niet zoveel rijden als we hadden gewild, terwijl KERS niet werkte en we daardoor drie tienden per ronde lieten liggen, maar ik ben alsnog gelukkig met hoe de auto aanvoelde”, blikt Van der Garde terug op de ochtendtraining, waarin hij als zeventiende eindigde.

“In de middag zijn we verder gegaan met het evalueren van de nieuwe onderdelen en hebben we absoluut verdere progressie geboekt”, vervolgt de Nederlander. “De auto had zowel tijdens korte als lange runs een goede balans op de medium Pirelli’s en ik denk verder dat we hebben laten zien op beide bandentypen redelijk snel te zijn.”

“We moeten nog wel werken aan hoe de auto zich gedraagt bij het ingaan van een bocht, maar daar tegenover staat dat de tractie bij het uitkomen van een bocht een stuk beter is, hetgeen uiteraard een positief teken is.”

“Wat we nu verder moeten doen, is het gebruikelijke werk aan de set-up, zodat we morgen flink kunnen aanvallen in de kwalificatie en er goed voor staan voor zondag”, vertelt de coureur die in VT2 sneller was dan teamgenoot Charles Pic en de beide Marussia-rijders.

Pic
De andere Caterham-bolide werd vandaag in de middag door Pic bestuurd, nadat de Fransman in de ochtend plaats moest maken voor testrijder Heikki Kovalainen. Terugblikkend op zijn verkorte werkdag, toont Pic zich minder gelukkig dan Van der Garde: “Het onderstuur waar ik in het begin last van had, konden we snel verhelpen, maar de banden leverden me wel problemen op”, verklaart hij.

“De slijtage viel mee, maar ik had er moeite mee ze snel op temperatuur te krijgen en dat is dus iets waar we aan moeten werken. Daarnaast moeten we ook goed kijken naar hoe we het maximale uit de nieuwe onderdelen kunnen halen en de balans kunnen verbeteren, want daar kunnen we nog aardig wat extra tijd mee winnen”, meent Pic, die bijna een tel langzamer was dan Van der Garde.

Kovalainen
In VT1 kwam testrijder Kovalainen zoals gezegd in actie in plaats van Pic. “Ondanks dat ik testtijd verloor door een technisch probleem, was het een goede sessie”, zo deelt Kovalainen mede.

“We konden daarna namelijk alsnog een groot deel van ons programma afwerken om de nieuwe onderdelen te evalueren. De auto voelde daarbij een stuk beter aan dan drie weken geleden in Bahrein. Hoeveel het ons qua tijd oplevert is lastig te zeggen, maar hij ligt nu in ieder geval beter in de bochten en het is nu makkelijker om er de limiet mee op te zoeken.”