Giedo van der Garde rijdt de eerste vrije training in Bahrein niet. Hij moet zijn auto tijdelijk afstaan aan Alexander Rossi, testrijder van Caterham. Over het hele jaar gaat Van de Garde, zoals het er nu voor staat, vier vrije trainingen missen.

“Ik zou graag zelf willen rijden”, vertelt Van der Garde. “Ik wil namelijk veel tijd doorbrengen op het circuit om het optimale uit de auto te halen. Maar in mijn contract staat dat ik een aantal eerste vrije trainingen moet missen, zodat de testcoureurs ook kilometers kunnen maken. Het zal een geweldige ervaring voor die jongens zijn.”

“Vorig jaar had ik dezelfde rol in het team”, legt Van der Garde uit. “Het werk wat ik tijdens die sessies heeft gedaan, heeft me uiteindelijk het racestoeltje opgeleverd.”

Van der Gardes teamgenoot Charles Pic zal in China vervangen worden door Ma Qing Hua. De Chinese coureur zal daar de eerste vrije training voor zijn thuispubliek voor zijn rekening nemen. Het is echter niet te hopen dat Pic of Van der Garde een race moeten missen. Tijdens de eerste GP2-race van het seizoen was Ma aan het eind van de race zo uitgeput dat hij uit zijn auto moest worden getakeld en naar het ziekenhuis werd afgevoerd met uitdrogingsverschijnselen.