Met de aanstelling van Felipe Nasr naast Marcus Ericsson heeft Sauber voor 2015 geen racezitjes voor Giedo van der Garde, Adrian Sutil en Esteban Gutiérrez, die daar teleurgesteld over zijn.

Van der Garde spreekt zijn teleurstelling in duidelijke bewoordingen uit in gesprek met het Algemeen Dagblad: “Dit is heel teleurstellend en onverwacht, vooral omdat het team naar mij toe steeds positief was”, verklaart de Nederlander, die recentelijk ook nog liet weten dat het er volgens hem goed uitzag wat betreft zijn kansen op een Sauber-zitje voor 2015, mede vanwege het werk dat hij dit jaar als testrijder voor het team heeft gedaan.

Gutiérrez racet sinds begin 2013 voor de formatie uit Hinwil, maar raakt zijn plekje over twee races dus kwijt. “Ondanks dat we lang met elkaar om de tafel hebben gezeten om te onderhandelen, zijn we er niet uitgekomen en dat vind ik heel jammer”, meldt hij in een persverklaring, waarbij hij er nog bij vermeldt dat hij Sauber wel dankbaar is voor de tijd samen en het team verder het beste wenst voor de toekomst.

Sutil, ook een vaste kracht bij Sauber in 2014, heeft een doorlopend contract met het team voor 2015, en oogt op z’n zachtst gezegd not amused tijdens de FIA-persconferentie in Brazilië. “Sauber en ik hebben nog wel het één en ander te bespreken”, zegt hij dan ook.

De Duitser voegt daar aan toe dat hij niet zeker weet of hij in 2015 nog Formule 1 rijdt. “Maar dat Sauber nu twee coureurs heeft vastgelegd betekent niet per se dat die jongens ook voor het team gaan racen, of dat Sauber er in 2015 überhaupt nog bij is.”

Toekomst
Waar Sutil zich verder niet inhoudelijk uitlaat over zijn toekomstperspectief en -plannen, laat Gutiérrez weten dat hij en zijn management en geldschieters er alles aan gaan doen een stoeltje bij een ander team te vinden. “Er zijn nog verschillende mogelijkheden om in de Formule 1 te blijven en we gaan nu uitzoeken wat het beste is.”

Van der Garde rept tegenover het Algemeen Dagblad ondertussen niet direct over alternatieven in de koningsklasse. “Ik ga nu kijken wat mijn toekomst is binnen de Formule 1 of elders in de racerij”, aldus de 29-jarige coureur die na zijn debuutseizoen in 2013 met Caterham juist bewust een rol als derde man bij Sauber had aanvaard in de hoop in 2015 voor dat team met een meer competitieve bolide op de grid te staan.