Hoewel zijn race na een vroege penalty effectief ‘over’ was, vocht Giedo van der Garde in Zuid-Korea voor wat hij waard was en wist hij er toch nog wat van te maken.

Van der Garde kreeg een drive through penalty omdat hij bij de start, zo vond de wedstrijdleiding althans, zijn Marussia-rivaal Jules Bianchi van de baan geduwd zou hebben.

De straf was slecht nieuws voor de Caterham-coureur, want hij had juist een geweldige start gehad: “Ik kwam echt heel goed weg, maar moest een wijdere lijn kiezen toen iedereen druk doende was Felipe Massa te ontwijken. Ik deed dat om een botsting te vermijden en heb helemaal niet het idee dat ik daarbij iemand van de baan heb geduwd, en al helemaal niet bewust”, geeft Van der Garde zijn visie.

“Door de straf was mijn race in essentie echter voorbij, want een rondje nadat ik hem had ingelost, moest ik gelijk weer naar binnen omdat mijn banden versleten waren. Ik viel daardoor terug naar de laatste plaats en moest de jacht dus openen op de Marussia’s.”

Tijdens een goede volgende stint wist Van der Garde de eerste van de twee Marussia’s bij te halen, waarna hij hem door een goede pitstop voorbij ging in dezelfde ronde dat de Safety Car op de baan kwam. “Het was een geweldige stop en ik ben het team daar dankbaar voor”, zegt Van der Garde. “Dat soort teamwerk is namelijk essentieel in een race.”

Toen de race na een volgende Safety Car-periode weer los ging, zat Van der Garde korstondig voor Bianchi. “Maar ik verremde me en kon hij me voorbij.” De Nederlander liet het daar echter niet bij zitten: “Na een paar rondjes had ik hem alweer teruggepakt en zette ik de achtervolging in op mijn teamgenoot Charles Pic. Ondanks een flat spot bleef ik pushen en eindigde ik nog vlak achter hem.”

“Zonder de drive through had ik absoluut hoger kunnen eindigen”, denkt Van der Garde, die ondanks de frustraties die de race met zich meebracht, er toch ook iets positiefs uit haalt: “Ik weet niet of de dertiende plek vandaag mogelijk was geweest, maar we zaten er dichtbij en dat is iets waar het hele team motivatie uit kan putten.”

Pic
Van der Garde’s teamgenoot Charles Pic eindigde zoals aangegeven één plaatsje voor de Nederlander, op de veertiende stek. “Het was een goede race voor me. Ik maakte een nette start, de auto voelde goed aan en de strategie pakte prima uit.”

“De veertiende plaats is verder een aardig resultaat voor ons. Het is net niet de plek die we echt willen hebben, maar we komen in de buurt”, besluit hij, verwijzend naar hoe Caterham met een dertiende plek in een race de felbegeerde tiende plaats bij de constructeurs kan afpakken van Marussia.