Giedo van der Garde verheugt zich erop terug te gaan naar Canada, waar hij vorig jaar al als reserverijder meeliep bij Caterham, maar deze keer voor het eerst echt mag racen.

“Ik heb nog nooit op het circuit in Canada geracet, maar ik ben vorig jaar als reserve bij alle briefings van het team geweest en heb thuis in mijn simulator geoefend op deze baan, dus ik heb een aardig goed idee van wat me te wachten staat”, vertelt de Nederlander.

“Ondanks dat weet je natuurlijk pas echt hoe het is om op een bepaald circuit te rijden als je het daadwerkelijk doet, maar na een paar rondjes ben ik wel aan de baan gewend”, denkt de Caterham-coureur.

Van der Garde weet dat het naast de baan altijd feest is in Montréal – ‘de sfeer is geweldig; het is een beetje zoals in Nederland tijdens een groot sportevenement’ – en hoopt dat het ook óp het Circuit Gilles Villeneuve goed toeven zal zijn: “Ik ben benieuwd hoe we er voor staan. In Monaco hebben we in de race geen passend vervolg kunnen geven aan onze beste kwalificatie van het jaar, maar ondanks dat hebben we gezien dat we als team wel vooruitgang boeken, terwijl ikzelf ook het gevoel heb dat ik een stap heb gezet.”

“Aangezien we de auto verder continu blijven verbeteren en we in Monaco snel genoeg waren om Q2 te halen en in het begin van de race één van de snelste rondetijden neer te zetten, denk ik dat we wel aardig voor de dag kunnen komen in Canada.”

Pic
Van der Garde’s teamgenoot Charles Pic reist voor de tweede keer af naar Montréal, nadat hij er vorig jaar al voor Marussia actief was. “Het was voor mij één van de beste races van het jaar”, zegt Pic, die het dan ‘niet zozeer over het resultaat heeft, maar over de sfeer’.

Het circuit vormt echter ook een ‘mooie uitdaging’, meent de Fransman: “Het is een semi-stratencircuit dat heel technisch is en waar de vangrail altijd dichtbij is. Het is typisch zo’n baan waarop je de kerbs en de aanremzones moet aanvallen, en als je dat goed voor elkaar krijgt, dan voelt een rondje over het Circuit Gilles Villeneuve geweldig.”

Rossi
Of Pic of Van der Garde zal volgende week vrijdag overigens de eerste vrije training moeten uitzitten. Wie het wordt, is nog niet bekend, maar testcoureur Alexander Rossi krijgt hoe dan ook de kans in één van de Caterham CT03-bolides aan de slag te gaan.

“Het wordt voor mij de eerste keer dat ik met de nieuwe auto en de Pirelli-banden voor 2013 mag rijden”, vertelt Rossi, die meer dan een jaar geleden – tijdens de Grand Prix van Spanje – voor het laatst een vrije training voor Caterham mocht afwerken.

“Ik ben er erg blij mee dat ik nu weer de kans krijg en mijn steentje kan bijdragen aan het testwerk dat het team in Canada te doen heeft. Dat mijn eerste optreden in 2013 op Noord-Amerikaans grondgebied is, maakt het alleen maar mooier”, besluit de Amerikaan, die direct na zijn vrijdaguitje terugvliegt naar Europa om aan de eerste testdag voor de 24 Uur van Le Mans mee te doen.