Hoewel het nog even duurt tot de Grand Prix van Australië, is bij andere raceklassen het seizoen al begonnen. Zo vond afgelopen weekend in Maleisië een ronde plaats van de Aziatische Formule 3 (met Nederlands succes) en werd in Mexico de jaarlijkse Race of Champions verreden (met onder meer Sebastian Vettel en Pierre Gasly). In deze round-up zetten we de resultaten op een rij.

Aziatische F3: Dubbele overwinning Van Kalmthout
Op het Maleisische Sepang International Circuit beleefde Rinus van Kalmthout een succesvol weekend in de Aziatische Formule 3. De 18-jarige Nederlander begon als leider aan het raceweekend na twee overwinningen in de eerste ronde van het kampioenschap. Op Sepang breidde hij die voorsprong verder uit, waardoor de titel binnen handbereik is.

Van Kalmthout won in Sepang weer twee races in de Formule 3.

Veekay, zoals de bijnaam van Van Kalmthout internationaal luidt, won in Maleisië namelijk twee van de drie races. In de slotrace eindigde hij als tweede, achter zijn Chinese titelrivaal Ye Yifei. Red Bull-junior Dan Ticktum heeft na een moeizaam weekend al geen zicht meer op de titel. Van Kalmthout leidt het kampioenschap nu met 29 punten voorsprong op Yifei (90 om 61 punten). Er zijn nog drie races te gaan: het slotweekend van het Aziatische Formule 3-kampioenschap vindt plaats op 23 en 24 februari, eveneens op Sepang.

Race of Champions: onverwachte winst thuisheld Guerra
Bij de Race of Champions (ROC) vormde dit jaar het stadiongedeelte van het Autodrómo Hermanos Rodríguez het decor, voor Formule 1-fans bekend van de Grand Prix van Mexico. Het individuele deel van de ROC had een onverwachte winnaar: thuiscoureur Benito Guerra, actief in het WRC2, was namelijk de snelste. Hij versloeg voormalig Le Mans-winnaar Loïc Duval in de finale. De Formule 1-coureurs kwamen er niet aan te pas. Red Bull-coureur Pierre Gasly werd in de kwartfinale uitgeschakeld door diezelfde Guerra, terwijl Vettel zelfs niet verder kwam dan de groepsfase na een verloren duel met Mick Schumacher. Guerra is met zijn winst de opvolger van David Coulthard, die de Race of Champions vorig jaar won in Saudi-Arabië.

Mick Schumacher en Sebastian Vettel haalden het podium in de landenwedstrijd.

Landenwedstrijd Race of Champions: Vettel en Schumacher op het podium
Bij de landenwedstrijd had Sebastian Vettel meer succes: samen met Mick Schumacher (als team Duitsland) behaalde hij daar de tweede plaats. Het duo haalde de finale, maar moest het daarin met 2-1 afleggen tegen Team Nordic (bestaande uit Tom Kristensen en Johan Kristoffersson). Desondanks waren de Duitsers tevreden. “Mick en ik kunnen trots zijn op onze prestatie vandaag”, aldus Vettel. “Het was erg speciaal om een team met hem te vormen. Ik weet nog dat ik voor het eerst aan de Race of Champions meedeed en tegen Michael opkeek. We weten allemaal dat het nog specialer zou zijn als Michael hier was om Micks prestaties te zien, maar ik weet zeker dat hij trots zal zijn.”

Pierre Gasly deed voor het eerst mee aan de Race of Champions. © Motorsport Images.