Stoffel Vandoorne heeft in de straten van Seoel de titel in de Formule E veroverd. De Belg eindigde de laatste race als tweede en dat resultaat was ruim genoeg om de Nieuw-Zeelander Mitch Evans in de eindstand voor te blijven. Met de titel is Vandoorne de opvolger van teamgenoot Nyck de Vries die vanochtend voor de tweede keer dit weekend al snel zijn race moest staken, Robin Frijns haalde een zeer verdienstelijke vierde plek in de afsluiter.

Voor aanvang had Vandoorne een voorsprong van 21 punten op Evans, de winnaar van de race gisteren. Evans zadelde zich in de kwalificatie eerder vandaag echter met een bijna onmogelijke opgave op toen hij slechts de dertiende startplaats veilig stelde. Vandoorne deed het een stuk beter met een vierde plaats, daarmee was de opdracht om voor Evans te eindigen betrekkelijk eenvoudig. Daarmee werd het een titel in stijl, Vandoorne is dit seizoen het meest constant gebleken met slechts één overwinning maar ook vier tweede plaatsen en drie derde plaatsen. En als de Belg buiten het podium eindigt, zit hij er nooit ver achter.

Foto: Motorsport Images

Voor zijn tweede plek vandaag hoefde Vandoorne niet heel veel inhaalwerk te verzetten. Polesitter Antonio Felix da Costa wordt in de eerste ronde verrast door Eduardo Mortara waarna Jake Dennis meteen volgt. Mortara bouwt meteen aan een voorsprong maar raakt deze kwijt na een safety car, na de hervatting is de Zwitser echter weer snel vertrokken. Achter hem vechten Dennis en Da Costa een knalhard gevecht uit dat uiteindelijk in tranen eindigt voor Da Costa, hij krijgt een tikje van Dennis en moet achteraan sluiten. Omdat Dennis daarvoor bestraft wordt, krijgt Vandoorne de tweede plaats in de schoot geworpen.

“Dit is het beste gevoel ooit”, reageert de kersverse kampioen. “We hebben dit seizoen heel constant gepresteerd en iets bijzonders bereikt.” Met de tweede titel op rij bezorgt hij het uittredende Mercedes een perfect afscheid. “Toen ik vier jaar geleden aan dit avontuur begon, wist ik dat ik de middelen zou hebben om voor de titel te gaan. Helemaal als je voor zo’n fabrikant rijdt die altijd dominant is in alles wat ze doen. Maar Formule E is toch anders.”

“Vorig jaar lukte het ons met Nyck, nu was het mijn beurt. Ik had een slecht moment vorig jaar in London, dat zou me niet weer gebeuren dit jaar. Ik heb alles wat ik kan controleren, onder controle gehouden. We hebben maar één keer gewonnen maar de constante resultaten zijn echt indrukwekkend. Het was een mooie strijd met vier man in de race voor het kampioenschap, het is erg mooi en ook emotioneel geweest.”

Foto: Motorsport Images