Alfa Romeo-teambaas Frédéric Vasseur is ervan overtuigd dat als de nieuwe regels, die vanaf 2021 in werking treden, werken zoals gepland, de races veel spectaculairder zullen worden. Ook Red Bull-teambaas Christian Horner ziet het gebeuren dat er vanaf 2021 meer spectaculaire races zullen plaatsvinden, maar benadrukt dat de banden daarbij een cruciale rol spelen.

Tijdens de chaotische Duitse Grand Prix gebeurde er genoeg, mede dankzij de regen. Lewis Hamilton ging vanaf de leiding de bandenstapels in en moest daardoor zijn voorvleugel vervangen, Valtteri Bottas crashte vanaf de derde plaats en ook Charles Leclerc kon zijn auto niet op de baan houden en moest al vroeg opgeven.

Lees ook: Zó gaan de 2021-auto’s eruitzien! Windtunnelmodel nieuwe F1-bolides onthuld

Volgens Vasseur is het mogelijk met de nieuwe regels, die vanaf 2021 in werking treden, dat er meer races komen zoals de Duitse Grand Prix, zelfs als het droog is. ”Als ze mechanisch het gat verkleinen tussen de topteams en de middenmoot, dan zal je een aantal races, misschien niet vijftig procent ervan, maar in ieder geval een aantal races in het seizoen hebben waarin dingen kunnen gebeuren zoals bij de Duitse Grand Prix”, aldus Vasseur tegen Autosport.

Foto: Motorsport Images

‘Kan geen plaats in top zes verwachten’
De Alfa Romeo-teambaas ziet echter dat het gat tussen de teams op dit moment nog steeds te groot is. ”Het gevoel en de gedachte om te kunnen vechten voor een plaats in de top zes op basis van verdienste, is enorm voor de toeschouwers, teams en coureurs. Voorlopig is dat nog niet het geval. Al zou de top zes crashen in de eerste ronde, terug naar de pits komen, van voorvleugel veranderen, de achtervleugel aanpassen en terugkomen op de baan, zelfs dan kunnen ze ons op een ronde zetten”, aldus Vasseur.

Lees ook: Vettel vreest verlies Duitse GP: ‘Formule 1 moet historische Europese races beschermen’

Voor de middenmoot is het dan ook volgens de Fransman niet realistisch om te denken aan een plaats in de top zes. ”Je hebt niet meer verwachtingen dan de zevende plaats. Maar ik heb het idee dat het steeds minder het geval is”, aldus Vasseur.

Foto: Motorsport Images

‘Ligt deels aan het circuit, deels aan de banden’
Ook Red Bull-teambaas Christian Horner verwacht dat er meer races zoals de Duitse Grand Prix kunnen gebeuren, als de nieuwe regels in werking treden. ”We zagen al geweldige races in Oostenrijk en zelfs ook op Silverstone. De banden spelen een cruciale rol. Het zal belangrijk worden om de banden en de aerodynamica zo te laten werken, dat de coureurs elkaar kunnen blijven volgen en dat ze echt kunnen vechten met elkaar”, aldus Horner.

Lees ook: Horner: ‘Regelveranderingen aerodynamica en banden hebben ons pijn gedaan’

Na de Franse Grand Prix kreeg de Formule 1 nog enorme kritiek te verduren, maar de vier spectaculaire races die daarop volgden brachten daar verandering in. ”We begrijpen nu waardoor die spectaculaire races konden plaatsvinden”, verklaart Horner. ”Een deel daarvan ligt aan het circuit, het andere deel aan de banden. Ik denk dat het ons doel is om meer races zoals die na de Grand Prix van Frankrijk te hebben”, aldus de Red Bull-teambaas.

Foto: Motorsport Images