Sebastian Vettel roept de Formule 1 op om met ‘gezond verstand’ beslissingen te nemen over de Formule 1-kalender, en met name de historische Europese races. De Duitse Ferrari-coureur vreest dat de Grand Prix van Duitsland volgend jaar niet meer op de kalender zal staan, wat hij ‘zonde’ zou vinden. 

Formule 1-eigenaar Liberty Media heeft al aangegeven dat het historische Europese races wil behouden en terugbrengen op de kalender. Meerdere Europese races hebben een aflopend contract, zoals Spanje, Italië en dus ook Duitsland. Het lijkt er echter op dat voor volgend jaar geen plaats meer is voor de Duitse Grand Prix, aangezien de Grand Prix van Mexico voor nog eens drie jaar op de kalender staat, waardoor er geen ruimte meer is op de kalender.

Lees ook: Binotto prijst Vettels ‘analytische aanpak’, Vettel looft de rust die Binotto brengt

De kalender gaat dan al naar een recordaantal races van 22, maar Vettel hoopt dat de Formule 1 Duitsland de komende jaren nog aan zal doen. ”Ik hoop dat we deze race niet kwijtraken”, zegt Vettel tegen onder andere Crash.net. ”Niet alleen vanwege de Duitse coureurs, maar ook de gepassioneerde Duitse fans op de tribunes. Er was een enorme opkomst. Het was uitverkocht, ondanks het slechte weer. We hadden er een fantastische race, dus het zou zonde zijn om deze te verliezen”, aldus Vettel.

Vettel begon zijn thuisrace vanaf de laatste plaats, maar pakte een sensationeel podium door als tweede over de finish te komen.

‘Gezond verstand, niet het geld’
De Duitser zag dat er veel moeite werd gedaan om de race mogelijk te maken. ”Natuurlijk weet ik niet wat er in de toekomst te wachten staat, of we de Grand Prix behouden of niet, maar als je kijkt naar de passie en de moeite die mensen in deze race hebben gestopt, dat is ongelooflijk”, aldus Vettel.

Lees ook: Mogelijk 22 races op kalender in 2020, Ferrari tegen plan om extra krachtbron toe te staan

”Ik hoop dat mensen een beslissing nemen op basis van gezond verstand, en niet op basis van de grootte van de portemonnee”, zegt Vettel. Hij verwijst daarmee onder andere naar de komst van de Grand Prix van Vietnam, wat geen racehistorie heeft met de Formule 1, maar wel miljoenen stopt in de komst van de Grand Prix. ”Sommige Grands Prix mogen we gewoon niet kwijtraken, zoals Monza en Silverstone. Duitsland en Spanje hebben een lange geschiedenis in de racerij, dus het zou jammer zijn als we die races overslaan om naar een land te gaan wat miljoenen betaalt terwijl er niemand op de tribunes zit”, aldus de 32-jarige Vettel.

Silverstone tekende recentelijk nog een contract voor vijf jaar, terwijl Mexico een contract tekende voor drie jaar. Naar alle waarschijnlijkheid zal Spanje ook nog komend jaar op de kalender staan, evenals Monza. Daarmee lijkt Duitsland de afvaller te zijn voor 2020.