Jean-Eric Vergne snapt niets van de logica – of in zijn ogen: het gebrek aan logica – achter Red Bulls beslissing om niet met hem verder te gaan.

Vergne reed de afgelopen drie seizoenen voor Toro Rosso. 2014 was daarbij zijn beste jaar in dienst van het opleidingsteam van de energiedrankfabrikant, maar Vergne werd toch – tot tweemaal toe – bedankt voor bewezen diensten.

De Fransman werd eerst verteld dat hij kon vertrekken toen Toro Rosso Max Verstappen vastlegde voor 2015. Vergne leek een tweede kans te krijgen toen bekend werd dat Daniil Kvyat – zijn teamgenoot in 2014 – in 2015 naar Red Bull zou promoveren, maar werd voor een tweede keer afgewimpeld toen Red Bull toch besloot om niet hem, maar Carlos Sainz jr. in 2015 naast Verstappen in te zetten.

“Er is echt helemaal niets logisch aan de beslissing van Red Bull”, beklaagt Vergne zich nu ten overstaan van Autosport. “Ik weet waarom ik eind 2013 de strijd om een zitje bij Red Bull verloor van mijn toenmalige teamgenoot Daniel Ricciardo, maar ik heb geen idee van wat er dit keer allemaal gespeeld heeft”, verklaart hij. “Ik denk dat het deels politiek was”, suggereert de Fransman.

Waar dit vermoeden uit voortkomt, is het feit dat Vergne in totaal 22 punten verzamelde, tegenover de acht van Kvyat. Toch wordt Kvyat gepromoveerd naar het grote Red Bull Racing, terwijl voor Vergne zelfs bij ‘B-Team’ Toro Rosso geen plaats meer is. “En dat terwijl Red Bull continu benadrukt heeft dat punten het enige zijn dat telt.”

Dat hij het in tegenstelling tot in de races in de kwalificaties over het hele seizoen gezien het onderspit moest delven tegen Kvyat, die hem op de zaterdagen met twaalf tegen negen versloeg, is volgens Vergne niet representatief. “Want ik ben vijf kilo zwaarder en was daardoor in het nadeel. Ik stond altijd bij voorbaat al twee tienden op achterstand.”

Zelfs zijn 22 punten en dertiende plek in het WK vertellen echter niet het hele verhaal, stelt Vergne: “Ik ben immers zeer onfortuinlijk geweest. Ik heb veel last gehad van technische problemen, en het team weet dat ook. Zonder al die issues had ik veel meer punten kunnen scoren en het is heel jammer dat me dat niet is gelukt, want anders had het er wellicht anders voor me uitgezien.”

“Ik heb ook echt het gevoel dat ik vergeleken met 2013 een goed seizoen heb gedraaid en als coureur bovendien een forse stap vooruit heb gezet”, verkondigt Vergne, die vastberaden is zich te herpakken en hier sterker door te worden nu hij heeft besloten zijn loopbaan vermoedelijk buiten de Formule 1 te vervolgen in de Amerikaanse IndyCar Series.