Red Bull-jongeling Jean-Eric Vergne krijgt in 2012 waarschijnlijk ‘een rol’ bij Toro Rosso, zo verklaart teambaas Franz Tost. Wat dit precies betekent, kan hij echter nog niet zeggen.

Vergne rijdt momenteel in de Formula Renault 3.5 Series en staat in dat kampioenschap tweede achter Virgin-testrijder Robert Wickens. Daarnaast maakt hij deel uit van het opleidingsprogramma van Red Bull en heeft hij vorig jaar tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi al voor Toro Rosso mogen testen, hetgeen dus zeer waarschijnlijk in 2012 of zelfs dit jaar nog een vervolg krijgt.

In een interview aan Autosport laat Toro Rosso-teambaas Tost namelijk de hint vallen dat Vergne een toekomst bij zijn team wacht, al hangt dat natuurlijk ook wel van Red Bull af: “Het kan zijn dat Vergne in 2012 derde rijder bij ons wordt, maar we moeten eerst zien hoe hij het verder doet in de Formula Renault. Daarna is het aan Red Bull om te kijken wat ze met hem willen doen.”

Daarnaast is het nog mogelijk dat Vergne zelfs dit jaar alweer in een Toro Rosso stapt. Volgens Autosport krijgt de jonge Fransman later in het jaar de kans om één of meer vrijdagtrainingen op zich te nemen, hetgeen Tost evenmin uitsluit: “Ook dat kan wel eens gebeuren”, beaamt hij.

“We hebben nog geen knopen doorgehakt en het hangt er vanaf hoe het in Vergne’s programma past. Hij moet sowieso eerst het seizoen in de Formula Renault afmaken, maar daarna kan hij misschien op vrijdagochtend bij ons instappen.”

Wat de rijdersbezetting voor 2012 betreft houdt Tost – die overigens vindt dat Jaime Algueruari en Sébastien Buemi het goed doen – zich verder op de vlakte. “Ik kan er nu nog niet veel over zeggen, want we wachten tot het eind van het jaar voordat we beslissen en zelfs dan is het een beslissing die meestal vanuit Red Bull genomen wordt.”

“Als de tijd er rijp voor is gaan we met Red Bull overleggen en de prestaties van de verschillende coureurs beoordelen. Aan de hand daarvan maken we dan uit wie er in 2012 voor ons rijden.”