Hij heeft nog amper gereden dit weekend, maar Max Verstappen heeft goede hoop op een goed resultaat in Austin. “Topzes als het regent, toptien als het droog is.”

Mini-bowling met blikjes Red Bull, een dolletje van Pa Verstappen en Pa Sainz die in de auto’s van hun zonen stappen, een uitgebreide conversatie met Romain Grosjean. O ja, en nog 7 rondjes in de ochtendsessie. De werkdag van Max Verstappen bestaat in Austin vooral uit afwachten en nietsdoen.

De vrije training op zaterdagochtend gaat gewoon door zoals gepland. Om tien uur wordt het licht aan het einde van de pitstraat op groen gezet. Maar dat is ook het enige dat volgens planning verloopt voor Max. Hij kan slechts twee volledige ronden afleggen, waarin hij bovendien spint. De auto heeft motorische problemen, aan bougies en bobine. Nadat die problemen verholpen zijn, legt de Nederlander geen getimede ronde meer af. Het is bovendien harder gaan regenen. Met een tijd die meer dan tien seconden langzamer is dan die van Lewis Hamilton eindigt Verstappen als laatste. Hij tilt daar helemaal niet aan. “Ik kon niet eens volgas op het rechte stuk.”

Van de wagen afstellen komt natuurlijk helemaal niets op deze manier. Verstappen blijft er laconiek over nadat eindelijk duidelijk is geworden dat er op zaterdag niet meer gereden wordt. Zeven rondjes op vrijdag, zeven op zaterdag. “Het is niet anders. Natuurlijk had ik graag meer gereden. Zeker op vrijdag als je had geweten hoe het verder zou gaan. Maar dat is altijd makkelijk om achteraf te zeggen. Als je weet wat er gaat gebeuren, had ik in Hongarije op het podium gestaan.”

Hij is nog altijd optimistisch gestemd over het mogelijke resultaat. En hij hoopt nog altijd op een natte baan. “Als het regent gaan we voor een topzesklassering.” En als het droog is? “Toptien.”