*

Verstappen crashte door softwarefout: ‘Motor gaf ineens 150 pk extra’

Daan de Geus

Daan de Geus

7 april 2018 19:04

Verstappen crashte door softwarefout: ‘Motor gaf ineens 150 pk extra’
Sutton Images

Max Verstappen heeft uitgelegd dat zijn spin en crash in de kwalificatie voor de Grote Prijs van Bahrein te wijten waren aan een softwarefout die ervoor zorgde dat de motor ineens 150 pk extra leverde. “Ik voelde het totaal niet aankomen.”

Verstappen spinde aan het eind van Q1 van de baan, en schoof daarna de barrière in. Dat gebeurde bij de combinatie van bocht 2/3, een opmerkelijk punt. “Ik kreeg er via de software ineens 150 pk bij, dat hebben we in de data teruggezien”, vertelt hij. “Vreemd natuurlijk.”

“Het is geen vol gas bocht, maar het was alsof iemand ineens een knop omzette”, zegt hij over het punt waar het gebeurde, en het gevolg: “De achterwielen spinden ineens heel agressief door die boost en daardoor spinde ik.”

“Ik voelde het totaal niet aankomen. Het is nogal wat als de motor ineens 150 pk extra levert, zeker als je sowieso al op de grens rijdt.” Door zijn Q1-exit start Verstappen zondag vermoedelijk als vijftiende. “Zonde dat dit is gebeurd, want we hadden goede kans de top drie te halen.”

Verstappen loopt balend weg.

Lees meer over

Red Bull Verstappen