*

Verstappen erkent worsteling met RB15: ‘Er is iets wat nog niet klopt’

Sjaak Willems

Sjaak Willems

30 maart 2019 19:36

Verstappen erkent worsteling met RB15: ‘Er is iets wat nog niet klopt’

Max Verstappen hamert er al weken op. Het is nog niet te zeggen hoe de verhoudingen liggen, na China weten we meer. Toch twijfelde de Nederlander na een moeizame kwalificatie voor het eerst openlijk aan vooral het chassis van Red Bull. Hij gist nog naar wat het zou kunnen zijn maar: “Er is in ieder geval iets wat nog niet klopt.”

Voorafgaand aan de kwalificatie erkende Verstappen al dat het weekend nog niet naar wenst verloopt. “We hebben vanochtend nog aanpassingen gedaan maar die werkten ook niet.” Na zijn vijfde plek in de kwalificatie (“Het hoogst haalbare”) ging Verstappen dieper in op de problemen bij Red Bull. “Ik voel me wel comfortabel in de auto, ik voel me zelfs beter dan vorig jaar. Ik kan de limiet ook makkelijker vinden, dat is ook wel de ervaring. Maar je moet ook aan de balans werken en dat gaat dit weekend niet top.”

Lees ook: Gasly weet Q3 weer niet te halen: ‘Ik worstelde met de achterkant van de auto’

Nieuwe voorvleugels
Door nieuwe regels zijn de auto’s van dit jaar veroordeeld tot onder meer bredere, lompere voorvleugels. En daar ligt misschien wel de oorzaak van de balansproblemen. “Ik heb veel onderstuur, dan weer overstuur. Het ging alle kanten op, het was moeilijk een balans te vinden. (…) Ik heb er wel vertrouwen in dat het team er voor kan zorgen dat het weer de goede kant opgaat. Er zal altijd wel een weekend tussen zitten, zeker met de nieuwe auto’s met nieuwe voorvleugels, dat het even niet werkt.”

En over die voorvleugel: “Misschien zijn we niet in de juiste configuratie aan het seizoen begonnen qua voorvleugel. Die van ons verschilt nogal met die van de Ferrari bijvoorbeeld. Misschien hebben we het potentieel er nog niet uitgehaald. Er is in ieder geval iets wat nog niet klopt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: LAT Images)

Problemen met een essentieel onderdeel als de voorvleugel, dat gaat niet binnen weekend opgelost worden. Dat weet Verstappen ook. “Ik weet dat er snel gereageerd kan worden, hopelijk duurt het niet langer dan 2 á 3 races.” Ergens is het wel ironisch, waar er vooraf getwijfeld werd aan de betrouwbaarheid van de motor is het H-woord geen één keer gevallen. “Ik vind niet dat we nu wat over Honda moeten gaan zeggen terwijl we er zelf naast zitten qua balans. Zij doen hun uiterste best, er gaat niks kapot. Ik heb niks te klagen.”

Voor de zondag in Bahrein is Verstappen nog iets hoopvoller. “De longruns zien er dan wel weer goed uit. Dan zijn de verschillen wellicht wat kleiner. Maar er is werk aan de winkel, ik probeer altijd het beste eruit te halen. En als dat morgen vijfde is, dan is dat vijfde. We moeten wel snel genoeg zijn om te kunnen knokken. Ferrari heeft een stap met de motor gemaakt, daar kan je moeilijk tegen vechten. En als je geen goede balans hebt in de auto, dan houdt het op.”

Lees ook: Leclerc kalm ondanks eerste pole: ‘Goed begin, nu morgen afmaken’

 

Sjaak Willems

Sjaak Willems

Kwam via het voetbal en het 'grote mensennieuws' terecht bij FORMULE 1. Verbaast zich dagelijks over de racewereld en probeert dat zo goed mogelijk op te schrijven. Senna-aficionado, de Braziliaan leerde hem als jochie de sport waarderen maar ook de harde les van de dood.  Vergeef hem van tijd tot tijd zijn sarcasme, hij bedoelt het allemaal zo slecht niet.