Max Verstappen zag zijn geweldige race in Monaco eindigen met een harde klap in de omheining. De Nederlander wijst Romain Grosjean aan als schuldige voor het ongeluk.

Verstappen beleefde zijn eerste grote Formule 1-crash, toen hij in de 62e ronde aan het einde van start/finish het achterwiel van Grosjeans Lotus raakte. De Toro Rosso van de 17-jarige coureur schoof stuurloos rechtdoor de ‘bandenstapels’ in.

En dat was niet zijn eigen schuld, meent Verstappen, want het was Grosjean die vroeger dan normaal in de ankers ging. “Als op die snelheid zo dicht bij elkaar rijdt, kan je niets doen. Je verwacht niet dat hij gaat remmen. Ik probeerde hem nog te ontwijken, maar het verraste me echt.”

“Een ronde eerder remde ik op dezelfde plek”, vervolgt Verstappen zijn uitleg van het incident. “Je kunt zien dat Grosjean toen ik crashte eerder op de rem ging.”

Lichamelijk hield de jongeling in elk geval niets aan de aanvaring over. “Ik voel me niet al te slecht, alleen een beetje stijfjes. Maar ik kan nog lopen, dus wat dat betreft gaat het prima. De crash deed wel zeer aan mijn armen, maar gelukkig kon ik snel de auto uit. Staan is altijd beter dan in de auto blijven zitten.”

Uitstekende race

Tot het moment van het ongeval was Verstappen prima onderweg in de straten van het prinsdom. Een mislukte eerste pitstop wierp hem terug vanuit de punten, maar Verstappen vond op de supersofts al snel de weg terug omhoog. Dat deed hij met slinkse inhaalacties op Bottas en Sainz, die hij in het kielzog van Sebastian Vettel verschalkte, toen de Ferrari-coureur hen op een ronde zette.

Genoeg reden voor tevredenheid bij Verstappen dus. “Het ging heel erg goed. Nadat ik, na mijn eerste mislukte stop, nog een keer was binnengekomen voor de supersofts, vloog ik. Ik kon Vettel en Rosberg bijhouden, dus ik besloot achter hen te blijven zodat ik de auto’s die zij op een ronde zetten, kon inhalen.”

Sainz
In de andere Toro Rosso reed Carlos Sainz een minder opvallende race, al hield hij er aan het eind wel een puntje aan over. En dat nadat hij vanuit de pits moest beginnen. “Daardoor voelt deze tiende plek als een overwinning”, aldus de dolgelukkige Spanjaard. “Het is geweldig bij mijn Monaco-debuut in de Formule 1 te scoren. Qua strategie ging alles goed, waarvoor dank aan het team, en ik had het erg naar m’n zin.”