Max Verstappen heeft in Bakoe een inkijkje gegeven in hoe hij het voorgaande raceweekend in China achter zich heeft gelaten, en benadrukt dat het vorig jaar hoe dan ook ‘veel dramatischer’ was.

“Nee hè, daar gaan we weer…”, klonk het vorig jaar tijdens de race in Bakoe over de radio van Verstappen, toen zijn Red Bull stilviel. Dat was niet de eerste keer dat jaar: in 2017 was Azerbeidzjan de achtste race van het seizoen, en de vierde waarin hij uitviel – waarvan de derde keer met technische pech. Dit jaar is de race in de straten van Bakoe de vierde op de kalender, in een jaar waarin Verstappen qua resultaten ook een stroeve start kent – met de race in China waar eigenlijk alles wel over gezegd en geschreven is.

Een gewild man in Bakoe: Max Verstappen.

Wát er over hem is geschreven, heeft Verstappen echter niet gelezen, maar hijzelf heeft na de wedstrijd in Sjanghai wel zitten nadenken en de race besproken. Met zijn vader Jos en Red Bull-kopstuk Helmut Marko, onder meer. Die gesprekken waren “redelijk rechtuit, daar hou ik ook wel van.” “Ik snap zelf verder ook zelf wel dat het niet de beste wedstrijd was. Daar praat je over en dan kom je er ook snel op dat het ook niet het eind van de wereld was.”

Dat komt ook omdat bij Verstappen en Red Bull het gevoel overheerst dat het de zaakjes beter voor elkaar heeft dan een jaar geleden. “Ik denk dat afgelopen jaar veel dramatischer was”, doelt hij op zijn pechreeks van toen, terwijl het destijds behalve met de betrouwbaarheid ook met het tempo niet heel lekker zat. “We hadden toen een auto die niet echt vooruit te branden was. De auto van nu is veel beter. Dus je weet nu ook dat je elk weekend meer kans maakt.”

Met de race pace van Red Bulls RB14 zit het wel goed.

Bakoe
Meer kans betekent nog niet meer druk, beklemtoont Verstappen, die zegt er niet anders door te rijden. “Voor mijn gevoel althans niet.” De Nederlander heeft de indruk altijd op de juiste manier berekenend te zijn. Maar: “Je wil ook niet gewoon als vijfde rondrijden omdat je weet dat je dat makkelijk kan worden. Er zit meer in.” Ook in Bakoe? Dat is nog even afwachten hoe het in de trainingen gaat, geeft hij aan.

Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo mag dan wel in China hebben gewonnen, op de baan in Bakoe gaan de lange rechte stukken Red Bull pijn doen. “Hoeveel is afwachten.” Daarnaast komt Red Bull steevast in de kwalificatie nog wat te kort. “Daarom moeten we wel wat meer risico nemen om in de race naar voren te komen”, zegt Verstappen toch.

Ondanks dat hij veel heeft geleerd van wat in China is gebeurd en hij ‘niet echt’ van zins is wat anders te doen, is Verstappen namelijk uitermate uitgesproken over één ding: “Ik ga niet langzamer rijden.”