Max Verstappen moet toegeven dat Red Bull ook met de verbeterde RB14 op motorvermogen nog te kort komt om een vuist te maken in de kwalificatie, maar net zoals eerder dit jaar denkt hij dat het team zondag sterker zal zijn in de race.

Red Bull heeft de RB14 aanzienlijk verbeterd voor het raceweekend in Barcelona, maar het heeft de doorontwikkeling van de Renault-motor natuurlijk niet in eigen hand en dat is nou net één ding dat niet verbeterd is. Zo moest Verstappen in Q3 van de kwalificatie toezien hoe Mercedes en Ferrari – met motoren die in tegenstelling tot de Renault wél over een kwalificatiestand beschikken – toch weer een gaatje sloegen.

Over de updates voor het chassis is hij namelijk zeker te spreken. “Die werken gewoon zoals het moet”, zegt hij. “De kwalificatie zou alleen altijd al lastig worden, daar kom je namelijk gewoon te kort qua motorvermogen. En zeker nu bocht negen tegenwoordig ook vol gas is op dit circuit, is het hier een stuk lastiger.” Daarbij was Verstappens laatste ronde in Q3 ‘niet ideaal’. “Ik ging in de eerste bocht al wijd, terwijl je normaal dus juist sneller bent in je latere run.” Het scheelde een plekje, denkt hij: “De top drie hadden we toch niet gehaald.”

Of dat er voor zondag wel in zit? “De auto werkt goed in de race, maar het is nog even afwachten”, zegt hij. “Hoe de situatie is met de auto’s voor ons, of je kan volgen, inhalen, of er een safetycar is”, somt hij op. “Je weet het nooit.” Een topklassering valt ook niet uit te sluiten, maar zoals hijzelf zegt over het perspectief in Barcelona, waar inhalen zeer lastig is: “Je moet een beetje geluk hebben als je als vijfde start.” Een goede start zou helpen (“dat helpt altijd”) al gebeuren er dit jaar ook vaak genoeg ‘gekke dingen op het einde’. “Dus het is even afwachten.”