*

Verstappen knokt zich gedecideerd naar P9 in Monaco

Daan de Geus

Daan de Geus

27 mei 2018 17:16

Verstappen knokt zich gedecideerd naar P9 in Monaco
Sutton Images

Max Verstappen heeft in Monaco elf plekken goedgemaakt na zijn start van de twintigste en laatste plek. De Nederlander reed een foutloze race, inclusief een aantal knappe inhaalacties.

Verstappen pakte zo twee punten en zal wellicht ook zijn punt hebben gemaakt, ondanks de pijn van de verloren kans op pole – of althans de eerste startrij – en zodoende de zege, nadat hij zaterdag niet aan de kwalificatie mee kon doen na een crash in de derde training.

Gelijk bij de start pakte Verstappen de beide Haas-coureurs buitenom in Sainte Dévote. Daarna ging hij in rondje vijf knap bij Mirabeau binnendoor bij Marcus Ericsson en twee ronden later nam hij Lance Stroll te grazen in de Nouvelle Chicane na de tunnel. Brendon Hartley moest er vervolgens ook aan geloven en Verstappen zat daarna op de veertiende plek achter de Monegask Charles Leclerc, die zijn huid duur verkocht op zijn thuiscircuit. Vlak voor Leclerc naar de pits ging, passeerde Verstappen hem al in de chicane.

De Red Bull-coureur zat daarna enkele ronden vast achter de Vlaming Stoffel Vandoorne. Dat was ook rond het moment dat de eerste pitstops begonnen, al hoefde Verstappen daar nog niet aan te denken aangezien hij op de hardere ultrasofts was begonnen.

Door de stops van de mannen vooraan, met de meeste coureurs voor hem die op zachtere hypersofts waren gestart, vond Verstappen zijn weg de top tien in. Hij zat daarbij wel enige tijd achter Vandoorne’s McLaren-teamgenoot Fernando Alonso. Adel verplicht immers, zeker in Monaco, en tweevoudig wereldkampioen Alonso maakte geen fouten onder druk van Verstappen. Hij liep na een rondje of tien zelfs wat uit op de Nederlander, die zelf vervolgens in ronde 47 – van de 78 – de pits op zocht.

Verstappen dook van wat toen P9 was naar binnen en kwam als elfde weer het circuit op, maar kwam weer op P10 en puntenkoers door het uitvallen van Alonso in ronde 53. Verstappen opende toen de jacht op de beide Renaults. Nico Hülkenberg, die net als Verstappen later was gestopt, zat vast achter zijn eigen teamgenoot Carlos Sainz, met Renault dat de twee vervolgens slim van plek liet ruilen. Verstappen kon echter niet van de gelegenheid profiteren en gelijk mee sluipen.

Lang zat Verstappen echter niet achter de tragere Sainz. Na een eerdere mislukte inhaalpoging binnendoor in de Nouvelle Chicane, met Sainz die door ruimtegebrek de chicane net wat binnendoor nam en er voor bleef, ging Verstappen er in ronde 58 nog een keer voor zitten. Verstappen slipstreamde Sainz door de tunnel en deed het nu indrukwekkend en met het nodige lef buitenom. Met een kleine tocht over de kerbstones klaarde Verstappen de klus en daarna reed hij naar het eind op P9.