*

Verstappen laat zich niet afleiden door nasleep Bahrein en haalt met P5 ‘beste uit’ kwalificatie in China

Daan de Geus

Daan de Geus

14 april 2018 10:11

Verstappen laat zich niet afleiden door nasleep Bahrein en haalt met P5 ‘beste uit’ kwalificatie in China
Sutton Images

Max Verstappen denkt dat hij er met zijn vijfde plek in de kwalificatie voor de Grote Prijs van China “naar omstandigheden” het beste uit heeft gehaald. De Nederlander verloor veel tijd op de rechte stukken. Door de ophef die nog speelt na zijn kwalificatiecrash in Bahrein liet hij zich ondertussen niet afleiden.

“Het was iets meer dan verwacht”, zegt Verstappen tegen Ziggo Sport. Hij heeft het daarbij niet over zijn kwalificatiepositie, maar de tijd die hij op de rechte stukken verloor. “Gewoon heel veel”, zegt hij daar over. Met Mercedes en Ferrari die in de kwalificatie hun motor opschroeven, is het volgens Verstappen wel duidelijk hoe het er dan voor Red Bull voor staat op een circuit als dat in Sjanghai: “Dan hebben we gewoon geen kans.”

Over motoren gesproken: er is nog altijd veel te doen om Verstappens kwalificatiecrash uit Bahrein en of hij daar nou wel of geen schuld aan zou hebben gehad. Verstappen zei eerst dat het om een softwareprobleem ging en gaf later extra tekst en uitleg die dat onderbouwde, maar Red Bull-teambaas Christian Horner zinspeelde er donderdag in China op dat een combinatie van factoren – waaronder Verstappens ‘trillende rechtervoet door het hoog op de kerbs rijden’ er debet aan zouden zijn geweest.

Binnen Red Bull is vervolgens beraad geweest over hoe Horners opmerkingen zijn opgepikt in de pers. De teambaas verscheen vervolgens voor de camera van Ziggo Sport om te verklaren dat zijn uitspraken door autosport.com verkeerd zijn opgevat. Wat was dan wel de oorzaak van de crash? “Het schakelen loopt bij ons niet op elk gebied even lekker. Dat is een softwareprobleem aan onze kant, niet iets van Renault. Het ‘harde’ schakelen in combinatie met Max die op een kerb rijdt, zorgde voor dit incident. Meer is het niet. Was het Max z’n schuld? Nee, hij zat alleen in de auto”, zegt Horner, die nog eens herhaalt: “Het was zeker Max zijn schuld niet.”

Gevraagd door pitreporter Jack Plooij of de hele soap nog in zijn hoofd speelde tijdens de kwalificatie, antwoordde Verstappen na afloop daarvan als volgt: “Dat soort dingen vergeet je niet, maar je moet proberen het in positieve zin te gebruiken. Dat hebben we dan ook gedaan.” Met dat achter de rug en de blik vooruit op de race gericht, zegt Verstappen dat het “even kijken” wordt hoe die gaat uitpakken. “Ik denk sowieso dat we dichter bij Mercedes en Ferrari zullen zitten, maar of dat genoeg zal zijn, weet ik niet na deze kwalificatie.”

De race pace van Verstappen en Red Bull was wel goed tijdens de vrijdagtrainingen, zoals hij ook beaamt. “Alleen het weer en de wind zijn redelijk omgeslagen en dat is hetzelfde voor zondag, dus dan is het altijd lastig te zeggen hoe het in de race zal zijn. We gaan het zien.”