Max Verstappen haalt het maximale uit de kwalificatie met een achtste startplaats. Hij haalt op het nippertje Q3 en houdt daar beide Force India’s knap achter zich. Verstappen: “Meer zat er niet in.”

“Very good job Max, very good job.” Terwijl er regendruppels naar beneden vallen, laat Max Verstappen zien een ijskonijn te zijn. Met nog een paar seconden op de klok in Q2 begint Max aan zijn laatste rondje. Hij staat buiten de toptien dus het is alles of niets voor hem. En het wordt alles. Hij is vier honderdsten sneller dan teamgenoot Sainz en dat is genoeg voor de negende plek en de toegang tot Q3. Daarmee stoot hij bovendien uitgerekend teamgenoot Carlos Sainz uit de toptien. Het gat tussen de twee is maar vier honderdsten van een seconden, maar omdat Nico Hülkenberg er nog tussenzit, zit de kwalificatie voor Sainz erop.

Ongetwijfeld herhaalt Pujolar die boodschap na het laatste deel van de kwalificatie. Verstappen verbetert zijn tijd opnieuw en slaagt erin om de beide Force India’s nipt voor te blijven. De achtste plaats is voor de Nederlander een soort poleposition. “Dit was wel het maximale. Ik denk dat we heel blij mogen zijn dat we voor de Force India’s staan. In Q2 was het echt spannend om door te stoten naar Q3. Ik was heel blij met het laatste rondje daarin. In de kwalificatie is het heel moeilijk om een rondje perfect te hebben. Ik denk wel dat het in Q2 zo was. Bijna niemand verbeterde zich in zijn laatste poging en ik wel. Het begon in het laatste deel te druppelen dus ik dacht: ‘O nee hè’. Maar het viel gelukkig mee, ik had er geen last van.”

In Q3 rijdt Verstappen nog eens twee tienden sneller, maar dat is logisch, legt hij uit. “Er komt steeds meer rubber op de baan, want iedereen gaat met nieuwe banden naar buiten.” Hoewel Verstappen ook heel tevreden is met de ronde in Q3, laten de sectortijden zien dat er nog een snellere ronde in had gezeten. Zijn beste sectortijden opgeteld geven een tijd van 1:20.614 uit, nog eens een tiende van een seconde sneller. Het had nog steeds de achtste startplaats betekend. De conclusie van de Nederlander is dan ook terecht: “Meer zat er niet in. We staan bovendien qua tijd dicht bij de Red Bulls, daar mogen we ook tevreden over zijn.”

Voor de race verwacht Verstappen dat het knokken wordt voor een plek in de punten. “De start wordt moeilijk voor ons, zeker met twee Force India’s en twee Lotussen achter je. Ze zullen op het einde van het rechte stuk zeker ernaast komen of er voorbij.” Er gaat volgens de Toro Rosso-coureur het nodige gebeuren in de race. “De remmen zullen morgen redelijk op de limiet zijn bij iedereen. Dat geldt ook voor de koeling van de motor. Ik denk wel dat we er goed uitzien ten opzichte van de andere teams. Ik hoop op regen, dat gaat ons zeker helpen.” Volgens de weersvoorspellingen is de kans op een regenbui tamelijk groot rond de starttijd van de race.