Dit jaar maakt Max Verstappen zijn Formule 1-debuut, maar dat wil niet zeggen dat de lagere raceregionen voortaan te min voor hem zijn. Voor sponsor Red Bull maakt hij zijn opwachting in de zeepkistenrace die het merk op 16 mei in Valkenburg organiseert.

Bij de Red Bull Zeepkistenrace, zoals het evenement officieel heet, zal Verstappen in een zelf geknutseld voertuig aan de start verschijnen – zónder de pk’s van zijn Formule 1-motor welteverstaan. De deelnemers zijn namelijk volledig aangewezen op de zwaartekracht om het op de steile Cauberg gelegen parcours af te leggen.

“Voor mij is dit een thuiswedstrijd”, laat Verstappen, die opgroeide in Limburg, enthousiast weten. “Ik hoop vele fans te mogen begroeten op een fantastisch evenement, en ik verheug mij er al enorm op.”

Om kans te maken op de overwinning, zal Verstappen van goeden huize moeten komen: het parcours kent op sommige plekken een dalingspercentage van 12 procent en is her en der voorzien van chicanes en jumps. Bovendien is niet alleen de snelheid van de deelnemers van belang, want de jury beoordeelt de meer dan zestig deelnemers ook op de originaliteit van hun zeepkisten.

Wie het tegen Verstappen op wil nemen, kan terecht op de officiële site van de Red Bull Zeepkistenrace, waar aspirant-deelnemers van volgende week donderdag tot en met vrijdag 30 maart de tijd hebben om zich in te schrijven. De jury beslist aan de hand van de ingezonden bouwtekeningen wie er een startplek krijgen voor de race.