Max Verstappen denkt dat hijzelf en teamgenoot Daniel Ricciardo prima tegen elkaar kunnen blijven racen, maar in de toekomst ‘misschien iets minder gretig’ moeten zijn.

In ronde veertig van de Grand Prix van Azerbeidzjan ging het mis tussen de twee. Nadat ze al enkele felle duels op het scherpst van de snede, met enig contact, hadden uitgevochten, kwamen Verstappen en Ricciardo hard met elkaar in aanraking bij bocht één. Het betekende voor allebei einde race, terwijl ze als vierde en vijfde rondreden.

Het team was er uiteraard niet happy mee, terwijl Verstappen en Ricciardo – net als de teamleiding – gelijk benadrukten dat het niet uitmaakte wiens schuld het was, maar dit natuurlijk niet had mogen gebeuren. In het programma Peptalk van Ziggo Sport heeft Verstappen uitgeweid over het voorval.

Ondanks de botsing zit het goed tussen Verstappen en Ricciardo.

Over de eerdere duels zegt hij dat het ‘allemaal wel leuke acties’ waren, waarbij ze elkaar weinig ruimte gaven: “Maar op zich was het allemaal oké, op het scherpst van de snede.” Daarna ging het dus mis tussen de twee, die daarna echter al snel de vrede tekenden: “We keken elkaar gelijk aan van: ‘dit is shit’. We hebben natuurlijk ook gewoon de hand geschud, er is ook niks aan de hand tussen ons.”

Achteraf gezien, zegt Verstappen desgevraagd, had het team Ricciardo misschien niet zo moeten aansporen toen de Aussie – na een geslaagde inhaalactie – door de pitstops toch weer achter hem kwam. “Maar ik denk wel dat we altijd heel goed tegen elkaar hebben kunnen racen, dan krijg je dit soort dingen ook. Dat ze zeggen: ‘ga ervoor’, want ze vertrouwen ons. Alleen helaas lukt die actie deze keer dan niet.”

Wat volgens Verstappen ook meespeelde, is dat het circuit en de omstandigheden in Bakoe het mogelijk maakten er een rondenlang duel van te maken. “Zo dicht op elkaar is er altijd risico en op het lange rechte stuk en met de sterke wind kon je er heel veel tijd winnen. Zo bleef je elke ronde aanvallen, op andere circuits kom je niet in dit scenario.”

Het voorval gaat, zoals Red Bull al heeft aangegeven, zeker nog verder besproken worden, maar van Verstappen hoeft er ‘niets drastisch te veranderen’. “We moeten gewoon iets minder gretig zijn als we met elkaar aan het racen zijn.” Teamorders zijn ook zeker niet nodig, meent hij. “Ik denk dat je ons gewoon moet laten racen, en dat we dat heel goed kunnen. Helaas ging het deze keer alleen mis.”

Lang ging het goed: het vechten op het scherpst van de snede tussen Verstappen en Ricciardo.