*

Verstappen sluit eenzame race niet uit: ‘Op eigen kracht komen we hier niet naar voren’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 september 2018 20:12

Verstappen sluit eenzame race niet uit: ‘Op eigen kracht komen we hier niet naar voren’
Sutton Images

Max Verstappen sluit niet uit dat hij zondag een race in niemandsland rijdt, gezien de voorsprong die Ferrari en Mercedes op zijn team Red Bull hebben. “Op eigen kracht gaan we hier niet naar voren komen.”

Verstappen kwalificeerde zich als vijfde in Monza en zijn achterstand op polesitter Kimi Räikkönen lag in de kwalificatie dichter bij de anderhalve seconde dan een tel. Hoewel Red Bulls achterstand aanzienlijk is, denkt de Nederlander niet dat het team echt zoveel te kort komt. “Het is geen 1.4, 1.5 seconde. Ik denk eerder 1.1.” Die drie tot vier extra tienden verlies komen volgens Verstappen doordat hij geen slipstream had tijdens zijn laatste kwalificatierun. “Ik denk ook dat die 1.1 is wat we hier qua motor verliezen.”

Dat is dan met de nieuwe Renault ‘C-Spec’ motor waar Red Bull in Monza mee rijdt, die juist in de kwalificatie sterker is dan in de race, volgens Verstappen. “Want deze motor heeft iets meer vermogen, maar in de race komt dat er niet zo uit.” Toch is Red Bull doorgaans sterker op zondag, en Verstappen verwacht dat Monza daarop geen uitzondering zal vormen. Hoe groot het verschil zal zijn? “Dat moeten we maar zien. Hopelijk minder dan een seconde, maar het zal denk ik wel meer dan een halve seconde zijn.”

Of hem zo een race in niemandsland wacht? “We gaan het zien”, herhaalt Verstappen. “Maar”, voegt hij er realistisch aan toe: “Op eigen kracht gaan we niet naar voren komen.” Het is dus hopen dat er voor hem dingen gebeuren. “Het blijft toch altijd een beetje onvoorspelbaar. Als er voor je iets gebeurt of ze raken elkaar… Je weet het niet.” Volgens Verstappen kan het ‘dringen worden’ in de eerste chicane. “Al zal Kimi het Vettel niet te moeilijk maken. Maar Bottas heeft niet het beste weekend, misschien kunnen we daarbij aanhaken.”

Van achter verwacht Verstappen in elk geval geen dreiging. Toch moet je volgens hem scherp blijven op Monza – “vooral met remmen moet je hier altijd opletten” – maar op het rechte stuk kun je volgens hem prima een telefoontje plegen. Dat zit er natuurlijk niet in, maar tv kijken wel: “Ik kijk eigenlijk altijd wel om me heen, zelfs in Monaco. Daar zit er natuurlijk meer druk op, omdat je dan bij een fout in de muur hangt. Hier is dat een ander verhaal. Maar ik kijk altijd wel naar de tv-schermen, gewoon alles een beetje in de gaten houden.”

Hopelijk voor Verstappen krijgt hij er een leuke race op te zien – al zou het nog mooier zijn als hijzelf tegen zijn eigen verwachtingen in tóch nog voor wat highlights op de beeldbuizen kan zorgen.

Lees meer over

Red Bull Verstappen