Jos Verstappen kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn eerste dag tijdens de City Challenge in Azerbeidjan. De voormalige Nederlandse Formule 1-coureur, die door de organisatie van de stratenrace is gekoppeld aan Jacques Villeneuve, moest tijdens de tweede vrije training lijdzaam toezien hoe zijn Canadese teamgenoot met hun BWM Z4 de muur raakte. Door de klap is het chassis dusdanig beschadigd dat wordt gevreesd dat de auto niet meer is te repareren.

“Dat is het risico dat je loopt, als je met iemand een auto deelt”, reageerde Verstappen toen hij te horen kreeg dat hij vrijdagmiddag in elk geval niet meer in actie zou komen. De sessie was net een kwartier bezig. Villeneuve kwam zich meteen excuseren bij de Limburger, die voor het eerst in drie jaar weer mee doet aan een race. “Het is nogal beschamend naar het team toe én naar Jos”, zei de voormalig wereldkampioen Formule 1. “Ik raakte de muur niets eens hard, maar wel onder een ongelukkige hoek.” 

Verstappen en Villeneuve zijn ingehuurd als publiekstrekker voor de allereerste race ooit in Azerbeidjan. Ze delen samen een BMW Z4 GT3 van Vita4One, het team van de Duitser Michael Bartels, dat actief is in de FIA GT1 en waar ook de Nederlander Yelmer Buurman voor rijdt. Buurman zette samen met zijn teamgenoot Nikolaus Mayr-Melnhof op de eerste dag van het driedaagse evenement de tweede tijd op de klokken (1.04.572), drie tienden achter de McLaren MP-4 van Rob Bell en Alvaro Parente (1.04.254). De derde BMW van Vita4One was goed voor de derde tijd (1.04.659), wat het voor Verstappen alleen nog maar zuurder maakte. 

In de eerste vrije training was het duo Verstappen/Villeneuve goed voor de zevende tijd, maar volgens de Nederlander was er nog genoeg marge voor verbetering. “Het is in alle opzichten wennen.  Dit is wat anders dan een single-seater. Je zit links in plaats van in het midden. Je rempunten zijn anders. Je hebt even tijd nodig om die aanpassing te maken, maar het ging prima in de eerste vrije training. Het voelde goed en ik vond het leuk. Wat er nu gaat gebeuren? Geen idee. Ik ben bang dat ze deze auto niet meer kunnen maken. De organisatie is nu aan het kijken of ze ons in een andere auto kunnen zetten. Maar ik heb eerlijk gezegd geen trek om in een Porsche te gaan rijden. Met alle respect, maar die auto is in de schuur in elkaar gezet, bij wijzen van spreken. Ik heb ja tegen deze race gezegd, omdat ik voor Vita4One wil racen. Dit is een professioneel team. Je wilt toch gewoon goed voor de dag komen.”