Max Verstappen denkt dat zijn team Toro Rosso wel eens best of the rest kan worden en de subtop kan aanvoeren achter de topteams Mercedes en Ferrari.

“Gezien hoe we het seizoen zijn begonnen in Australië, realiseren we ons bij Toro Rosso dat we wel eens het beste team achter Mercedes en Ferrari kunnen zijn”, stelt Verstappen in interview met de Italiaanse Gazzetta dello Sport. Wat zijn eigen ontwikkeling betreft erkent hij daarbij wel dat het ‘van veel factoren afhangt’ of 2016 een beter jaar kan worden dan 2015, waarin hij twaalfde was in het WK en Toro Rosso zevende bij de constructeurs.

“Onze auto is echter duidelijk competitief en ik moet daar in deze openingsraces van het jaar van profiteren om belangrijke punten te pakken”, weet Verstappen, die zo ook refereert aan het feit dat Toro Rosso met een jaar oude Ferrari-motor rijdt en in tegenstelling tot alle andere teams dus geen motorupdates tijdens het seizoen krijgt, waardoor het vermoedelijk wat terug zal vallen naarmate het seizoen vordert.

Toch wijst Verstappen onder meer naar de Ferrari-motor als reden voor de competitiviteit van Toro Rosso’s STR11. “Want onze stap vooruit is mede aan de Ferrari-motor te danken”, zegt de coureur die vooralsnog dus zeer over de prestaties van de STR11 te spreken is: “Veel mensen zijn er ook door verrast, wat geweldig is.”

Vettel
Gevraagd naar op welke vlakken hij zichzelf nog moet verbeteren worden, geeft Verstappen aan dat hij er naar streeft ‘op elk punt’ beter te worden: “Als coureur en als man.”

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Saturday 19 March 2016 - Max Verstappen (NLD) Scuderia Toro Rosso STR11.

Max Verstappen streeft er naar als coureur en als man ‘op elk punt’ beter worden.

Op de vervolgvraag of er een coureur is aan wie hij een voorbeeld neemt, antwoordt Verstappen van niet. “Maar ik ben er altijd van onder de indruk geweest dat Fernando Alonso ondanks dat hij enkele titels heeft gewonnen altijd zichzelf is gebleven, terwijl voor Sebastian Vettel hetzelfde geldt. Ik hoop dat dit ook voor mij zo zal zijn.”

Verstappen noemt diezelfde Vettel verder wel als ‘uitstekend voorbeeld’ van een coureur die er voor hem uitspringt: “Want voor mij zijn dat de coureurs die goed op hun plek zitten binnen hun team en dat weten te motiveren”, zo haalt hij aan. “Vettel is zeker zo iemand. Hij weet hoe hij met zijn monteurs om moet gaan en het hele team achter zich te scharen. Dat soort team spirit is erg belangrijk voor een coureur.”

Binnen zijn eigen team Toro Rosso was het tijdens en direct na de seizoensopener in Australië onrustig, maar Verstappen benadrukt net zoals teamgenoot Carlos Sainz eerder deed dat er geen onderlinge problemen zijn. “We willen elkaar op het circuit verslaan, maar dat is normaal voor teamgenoten. Naast de baan hebben we samen echter wat geweldige momenten beleefd en hopelijk blijft de sfeer ook gewoon goed.”