Max Verstappen is vierde geworden in de kwalificatie voor de Grand Prix van Duitsland. Zijn Red Bull was niet goed genoeg om voor de pole te kunnen vechten, zodat hij ruim een halve seconde tekort kwam op snelste man Sebastian Vettel.

Op Hockenheim, waar hij twee jaar geleden nog als derde finishte, wist Verstappen in het beslissende kwalificatiedeel een beste rondetijd van 1:11,882 neer te zetten. Daarmee was hij zes tienden langzamer dan Vettel, en drie tienden trager dan nummer drie Kimi Räikkönen.

Met teamgenoot Daniel Ricciardo hoefde Verstappen dit keer niet te vechten. De Australiër rijdt dit weekend met een nieuwe MGU-K, en wist al dat hij daardoor achteraan moet beginnen. Daarom liet hij zijn auto na Q1 in de pits staan.

Verstappen begint de race zondag net als zijn directe concurrenten op ultrasofts. Hij zette in Q2 eerste een rondetijd neer op softs, hopende dat die ronde genoeg zou zijn om het laatste kwalificatiedeel te halen. In dat geval zou hij ook de race op softs moeten beginnen. Toch besloot Verstappen op het einde nog een ronde te rijden op ultrasofts: hij stond met nog vijf minuten te gaan slechts negende. Op het snellere rubber verbeterde hij zich flink. De Red Bull-coureur reed de tweede tijd, slechts 36 duizendsten achter Valtteri Bottas.

In de eerste kwalificatiesessie liet Verstappen het bij slechts één run. Op ultrasofts reed hij de achtste tijd, met een rondetijd van 1:13, 127. Ricciardo ging in Q1 nog wel de baan op en was bijna twee tienden langzamer dan zijn Nederlandse collega.