*

Max Verstappen vestigt inhaalrecord

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

2 jaar geleden

Max Verstappen vestigt inhaalrecord
Sutton Images

Met niet minder dan 78 inhaalacties heeft Max Verstappen meer mensen ingehaald in één seizoen dan welke andere coureur ook sinds 1983. Dat blijkt uit statistieken die bandenleverancier Pirelli heeft vrijgegeven over afgelopen seizoen.

Overtaking is an art. Het is een slogan die in het leven werd geroepen om de inhaalkunsten van Jos Verstappen te onderstrepen, maar zoon Max verstaat de kunst van het inhalen nog beter. Uit statistieken van Pirelli blijkt zelfs dat hij in 2016 de meeste inhaalacties maakte. Sterker nog, sinds het eerste meetjaar in 1983 heeft niemand in één seizoen meer ingehaald dan de Red Bull-coureur.

Pirelli verstaat onder een inhaalactie overigens een passeerbeweging met blijvend resultaat tot aan de finish. Daarbij wordt alleen naar de vliegende ronden gekeken. Inhaalacties die bij plaatsvinden bij de start worden dus niet in de statistieken meegenomen, evenals inhaalacties op achterblijvers en mensen met technisch malheur.

Toegegeven, Max Verstappen heeft het voordeel van de langste Formule 1-kalender uit de geschiedenis van de sport aan zijn kant. Dat verandert echter niets aan het feit dat met een totaal van 866 inhaalacties in 2016, hij in zijn eentje bijna negen procent daarvan voor zijn rekening nam.

Zestig van zijn 78 manoeuvres maakte hij overigens in dienst van Red Bull, waarmee hij tezamen met Daniel Ricciardo (61) en Daniil Kvyat (15) van Red Bull het meest inhaalsterke team van 2016 maakte.

Ondanks alle confrontaties met Sebastian Vettel op de baan, haalde Max Verstappen de Duitser toch echt maar één keer in onder de voorwaarden zoals Pirelli die stelt. Voor Vettel was die ene inhaalactie op hem de enige keer dat hij in een rechtstreeks duel zijn meerdere moest erkennen in een tegenstander. Daarmee is Vettel de minst ingehaalde man van 2016.

Lees meer over

Verstappen