Max Verstappen is als vijfde geëindigd in de Grand Prix van Rusland. De Red Bull-coureur knokte zich in de openingsfase met een inhaalrace naar voren en wist op die manier een positie in de top vijf af te dwingen.

Na een motorwissel én een aanvullende gridstraf moet Verstappen de race in Sotsji vandaag als negentiende beginnen. Hij start de race op de hardste compound, de soft-band, zodat hij een lange eerste stint kan rijden. Op die band heeft Verstappen genoeg snelheid om posities te winnen, want in een mum van tijd werkt de Nederlander zich naar voren. Door een wereldstart rijdt hij na één ronde al op de dertiende positie, terwijl de DRS dan nog niet eens ingeschakeld is.

Verstappen wint veel posities in de openingsfase: in acht ronden gaat hij van P19 naar P5.

Als een warm mes door de boter snijdt Verstappen in Rusland door het veld. Met inhaalacties op beide Renaults en Ericsson rijdt hij na amper drie ronden racen al in de top tien. Zijn Red Bull is met DRS aanzienlijk sneller dan de andere bolides in het middenveld. Inhaalacties op beide Force India’s en Haas’ volgen, waarna Verstappen in ronde acht Leclerc voorbijsteekt. De Nederlander rijdt dan op de vijfde positie en heeft zijn eerste doel volbracht: met een prima inhaalrace komt hij achter de top vier te rijden.

Vanaf dat moment begint Verstappen aan een eenzame race. De Limburger verovert in ronde twintig de leiding van de wedstrijd als de koplopers allemaal hun eerste stop gemaakt hebben en hij – op een andere strategie – langer door kan. Ricciardo, die vóór Verstappen op de grid stond, rijdt op dat moment zesde. Het tekent de sterke race van Verstappen, die zich aanzienlijk sneller naar voren gewerkt heeft dan zijn teamgenoot.

In ronde 44 maakt Verstappen uiteindelijk pas zijn pitstop, na een stint van zo’n 25 ronden aan de leiding. De Red Bull-coureur valt daardoor terug naar de vijfde positie. Zicht op de top vier heeft hij dan niet meer: vijfde is voor hem vandaag het maximaal haalbare.

Verstappen rijdt zijn laatste stint op de ultrasoft-band en komt na 53 ronden als vijfde over de streep. Die positie levert hem tien punten op, waardoor de Nederlander nu op 158 punten komt in het WK en ook daar vijfde staat. Door zijn inhaalrace is Verstappen bovendien verkozen tot driver of the day.