Max Verstappen is enthousiast over het Autodromo Hermanos Rodriguez. “Ze hebben er iets moois van gemaakt.”

Verstappen: “Het circuit is misschien iets te langzaam, zeker voor onze auto dan. Ik denk dat wij liever wat snellere bochten kunnen gebruiken zoals in Austin. De snelle slingers zijn het mooiste gedeelte, zeker voor ons. Het andere gedeelte wat ik mooi vind is het stadiongedeelte, dat is echt gaaf om doorheen te rijden. Het stadiongedeelte is niet permanent, dus die curbstones zijn anders. Die kunnen ze ook weer weghalen. Maar je kunt in het stadion beter niet proberen om in te halen, want dan heeft die ander profijt van de drs op het rechte stuk en vliegt die je weer voorbij. Je kunt er beter achterblijven en dan zelf proberen in te halen op het rechte stuk. Het zal niet heel makkelijk zijn om in te halen op dit circuit. Ja, op het rechte stuk, maar daarvoor moet je topsnelheid hebben en dat is een beetje ons probleem.”

Het rechte stuk vanaf start-finish is heel erg lang. “Met de start zullen we moeten uitkijken dat we niet worden ingehaald op het einde ervan”, verwacht Verstappen. “De eerste bochten zijn haaks, een beetje zoals in Sotsji. Dat geldt ook voor de tweede bochtensectie. Die eerste twee gedeelten zijn een beetje té langzaam naar mijn smaak. Je hebt veel tractie nodig en een auto die goed over de curbstones gaat. In het snelle gedeelte win je niet de tijd terug die je verliest op het rechte stuk. Ik weet niet precies hoe we onze tractie moeten inschatten op dit circuit. In Hongarije hadden we er meer van verwacht, maar in Singapore lang de auto weer heel erg goed. Het asfalt is heel dicht, dus ik denk dat we heel erg weinig grip hebben. Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen.”

Mexico City ligt op 2.200 meter hoogte. Dat heeft gevolgen voor de motoren. Toro Rosso verwacht ongeveer vijf pk minder te hebben door de ijlere lucht. Aan de andere kant is er daardoor ook weer minder luchtweerstand en dat komt de topsnelheid ten goede. Het is even afwachten welke consequenties het rijden op hoogte heeft. Verstappen: “We zullen meer toeren moeten draaien om hetzelfde vermogen te krijgen.”

Op zondag in Austin heeft Verstappen de vierde plaats gevierd, alvorens maandag werd doorgevlogen naar Mexico. Hij schat de race in Austin in als zijn beste prestatie in dit jaar. “De vierde plaats in Hongarije was ook heel goed, alleen daar was ik iets minder blij met mezelf, met de start. Dat was een iets minder complete vierde plaats dan in Austin, er kwam meer geluk bij kijken. In Austin heb ik helemaal niets fout gedaan.”

Verstappen heeft nog niet met Kimi Räikkönen gesproken. De Ferrari-coureur wilde opheldering over wat kon. Tijdens de race mopperde de Fin al over de boordradio en ook na de race begon hij over het duel met de Toro Rosso-coureur. Verstappen haalt zijn schouders erover op: “Het is best wel duidelijk wat kan, dat staat in de regels. We hebben een paar keer met de wielen tegen elkaar gereden, hij was het ook aan het proberen, maar kwam er gewoon niet voorbij. Ik denk dat hij zich daarom ergerde.”