Volgens Sebastian Vettel is het racen anno 2012 anders dan voorheen, maar levert het voor het publiek veel meer spektakel op.

De regerend wereldkampioen werd gevraagd naar zijn mening over de controverse rond Michael Schumacher en diens kritiek op de Pirelli-banden.

“Tegenwoordig voelt het allemaal heel anders dan vroeger” aldus Vettel. “Wat betreft het racen moeten we ons veel meer richten op het sparen van banden. Veel meer dan pak hem beet drie, vier jaar geleden.”

“Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld 2009, hebben de banden van nu veel meer last van slijtage. Bovendien mochten we toen nog bijtanken tijdens de race. Zodoende kon je eigenlijk elke ronden benaderen als een kwalificatieronde. Tegenwoordig worden de auto afgetankt, en met een zwaardere auto krijg je meer slijtage. Het is een heel nieuw perspectief.”

“Tegenwoordig kun je niet zomaar even je pitstop eerder plannen en dus een paar ronden langer met een set banden doen”, vervolgt Vettel. “Door de verminderde grip bij sommigen ontstaan er meer inhaalacties wat, volgens mij, leuk is om naar te kijken.”

Ondertussen wijst de tweevoudig wereldkampioen erop dat de Grand Prix van Spanje misschien een en ander duidelijk kan maken over de rest van het seizoen.

“We weten allemaal veel over het circuit en we hebben veel data die we kunnen vergelijken met de data van de wintertests hier. Daaruit valt dan enigszins af te lezen hoe groot de progressie is, ondanks dat we nu met andere omstandigheden te maken hebben. In Barcelona kom je alle bochten tegen die je op andere circuits ook tegen komt. Snelle doordraaiers, krappe chicanes en hairpins. Een beetje van alles eigenlijk. Dat moet een indicatie kunnen geven”, besluit Vettel.